Voldoen aan de Meldplicht Datalekken en GDPR

Review: YourSafetynet Pro+

Peter Güldenpfennig
Elke organisatie worstelt met de harmonie tussen security, compliancy en functionaliteit. Met de invoering van de Meldplicht Datalekken dit jaar wordt het er zeker niet gemakkelijker op.

Met YourSafetynet Pro+ is er echter een oplossing voor die veiligheid voor je data en medewerkers garandeert, je zeker van de compliancy van jouw organisatie bent en je inzicht in je netwerk krijgt en behoudt. YourSafetynet Pro+ lanceerde voor het eerst in 2005 met een duidelijk doel: een ITomgeving creëren waar iedereen die online werkt baat bij heeft. De cloudoplossing zorgt ervoor dat veiligheid gegarandeerd en productiviteit gefaciliteerd wordt voor iedereen.

Voorbij de bureacratie

Om te voldoen aan de strikte privacywetgeving moet er een jungle van regels en documenten doorkruist worden. Naast het feit dat organisaties hier geen tijd voor hebben, vereist dit ook nog eens, soms verregaande, kennis van juridische zaken en een correcte praktische toepassing binnen jouw organisatie van deze wetgeving. Op dit probleem springt YourSafetynet Pro+ heel goed in. Via een tab ‘ondersteuning beleid’ kun je met behulp van een wizard snel en eenvoudig een goed en officieel privacy- en ICT-gebruiksbeleid opstellen dat past bij jou organisatie.

Stap voor stap wordt het beleid middels vragen voor je opgesteld. Mist je organisatie een essentieel onderdeel voor jouw beleid? Dan krijg je direct een passend advies om dit op te lossen. Eventueel kun je gebruik maken van templates en hoef je enkel de voor jou relevante informatie in de documenten in te vullen. In feite is er geen organisatie die niet uit de voeten kan met de oplossing die YourSafetynet Pro+ biedt.

Beleid voor de gehele organisatie

Heb je eenmaal goede beleidsdocumenten opgesteld, dan wil je wel dat deze door jouw organisatie verspreid worden en, waar nodig, getekend worden door de nodige verantwoordelijken. Dat kan heel gemakkelijk door binnen jouw YourSafetynet Pro+- account verschillende bedrijfslocaties op te nemen waaronder je weer profielen aanmaakt voor de verschillende verantwoordelijke functies binnen je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een profiel voor de directie, een profiel voor de HR-afdeling en een profiel voor het management.

Zonder moeite verspreid je de documenten over de verschillende bedrijfslocaties en ben je er zeker van dat het beleid bedrijfsbreed wordt doorgevoerd. Hiermee maakt YourSafetynet Pro+ het organisaties bijzonder makkelijk een goed en coherent beleid aangaande een goed (en verplicht!) securitybeleid in te voeren en te onderhouden. Dit laatste omdat er zo nu en dan wijzigingen doorgevoerd worden in de wet. Hierop worden de regelgeving en de documenten van YourSafetynet Pro+ dan ook continu aangepast. Bovendien ben je er van verzekerd dat je continu voldoet aan de privacywetgeving in Nederland en België. Daarnaast is er ook rekening gehouden met de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) die in 2018 van kracht wordt. Ook deze verordening wordt meegenomen in het updatesysteem van YourSafetynet Pro+ zodat organisaties ook aan deze regelgeving voldoen.

Veiligheid in de praktijk

Naast het instellen van een praktisch uitvoerbaar beleid is het ook zaak dat het bedrijfsnetwerk en de data op dit netwerk ook continu beveiligd wordt. Immers, als beleid op papier niet te vertalen is naar de praktijk, is het niets waard. Met YourSafetynet Pro+ stel je snel en gemakkelijk een werkbaar beleid in. Gebruikers worden in de backend van de oplossing aangemaakt, waarna je deze toevoegt aan een profiel waarmee je de instellingen via filters van gebruikers onder deze groep managed. Er zijn filters in te stellen die ongewenste online content tegenhouden, denk aan erotische websites en goksites, maar ook het social mediaen P2P-verkeer is tegen te houden. Actieve filters kunnen aan tijden en dagdelen worden toegewezen en eventueel afgeknepen worden door hier tijdslimieten voor in te stellen.

Naast het netwerkverkeer is het ook mogelijk verdere securitymaatregelen voor endpoints te nemen zoals het blokkeren van webcams en externe media. Interessant is dat je met de instellingen een gebruiksregelement naar medewerkers kunt sturen waarbij alle toegang tot het netwerk geblokkeerd wordt tenzij ze akkoord gaan. Klinkt strikt, maar is noodzakelijk om de nodige awareness onder medewerkers voor een veilig netwerk te genereren.

Functioneel beheer

Belangrijk om te noemen is het functionele beheer voor IT-verantwoordelijken van de oplossing. Allereerst de opgeruimde interface. Geen bloat of onnodige instellingen, maar een schone opgeruimde interface waar iedereen z’n weg in kan vinden. Belangrijker is echter dat YourSafetynet Pro+ gemak voor de gebruiker voorop stelt. We noemden al het beleid wat gemakkelijk over verschillende bedrijfsvestigingen is te verspreiden, en dat geldt ook voor het praktische beleid. De instellingen van een profiel zijn namelijk gemakkelijk te exporteren en over te dragen naar een nieuw profiel met minimale wijzigingen. Dit stelt je in staat om snel gebruikers met specifiekere netwerkbehoeftes te voorzien van de benodigde toegang.


YourSafetynet Pro+

Met YourSafetynet Pro+ haalt elke organisatie een oplossing in huis die we nog niet eerder hebben gezien. Een waterdicht privacy- en veiligheidsbeleid die ook juridisch helemaal is dichtgetimmerd. Zeer netjes! Tel daarbij een uiterst gebruiksvriendelijke interface op en constante updates van de beleidsdocumenten en je hebt een krachtige oplossing die je bedrijfsnetwerk veilig en futureproof maakt en houdt.

+ Makkelijk in gebruik
+ Voorbeelddocumenten worden erbij geleverd
+ Veel opties tot het instellen van specifieke filters
+ Snel bedrijfsbreed securitybeleid invoeren

Cijfer: 9,3

Prijs: op aanvraag
Info: yoursafetynet.com