Review: ZyXEL USG40

raymond
Voor kleinere organisaties is het vaak behelpen als het gaat om een gedegen firewall-beveiliging en wlan-beheer. Gelukkig kan het ook anders, zo bewijst ZyXEL. Hun nieuwe USG40 is een zeer betaalbare, maar volwaardige utm-firewall met ingebouwde wlan-controller. Dat scheelt kopzorgen.

Tablets en smartphones veroveren de werkvloer, en niet alleen bij grotere organisaties. Zeker bij kleinere organisaties, zonder aparte IT-afdeling, nemen werknemers vaak datgene mee waar ze het lekkerste mee werken. Maar juist diezelfde kleine organisaties moeten daardoor wel dealen met een aantal lastige IT-vraagstukken. Hoe zorg ik voor een fatsoenlijk draadloos netwerk? Hoe zorg ik dat al die apparaten op het netwerk niet worden blootgesteld aan een 'onveilige' internetverbinding? Hoe houd ik spam, hackers en malware buiten de deur?

Volwaardige utm-firewall

Juist voor die organisaties heeft ZyXEL een passend antwoord in de vorm van de USG40. Dit kastje van bescheiden formaat is niet veel groter dan een forse router en geschikt voor teams tot vijftien medewerkers. Schijn bedriegt: in de rood-grijze behuizing huist een volwaardige utm-firewall die spam, hackers en malware buiten de deur houdt en tevens met een optionele licentie dienst kan doen als contentfilter. Daarmee houd je dus niet alleen je netwerk gevrijwaard van digitale dreigingen, maar zorg je ook dat je medewerkers niet nodeloos tijd verspillen aan onzinnigheden. Zo kun je individuele websites blokkeren, maar ook websitecategorieën als social media dichtzetten, of op gezette tijdstippen toestaan.

Ook kun je een Kaspersky-licentie aanschaffen, voor actuele virusbescherming voor al je aangesloten apparaten. Eventueel kun je dat nog uitbreiden met een IDP (Intrustion Detection Prevention)-module, waarmee je bijvoorbeeld chat-, en p2p-sessies kunt controleren op gevaarlijke trojans en desgewenst deze sessies kunt blokkeren. Ten slotte kun je een anti-spammodule activeren, die je inboxen vrijwaart van ongewenste e-mail.

Vpn-functionaliteit

Maar de USG40 is meer, het bevat ook vpn-functionaliteit. Daarmee geef je thuiswerkers, en die zijn er ook bij kleinere organisaties tegenwoordig steeds meer, een veilige verbinding naar het kantoornetwerk. Maximaal zeventien medewerkers kunnen hier gelijktijdig gebruik van maken. De snelheid hiervan bedraagt 100 Mbps, voldoende voor vrijwel alle dagelijkse werkzaamheden.

Draadloze access points

Daarnaast kun je met de USG40 ook draadloze access points beheren. Het is namelijk ook een wlan-controller. Zo'n controller zorgt bijvoorbeeld voor probleemloze 'roaming' binnen je kantoorpand, zodat je geen onderbroken signaal hebt als je van de ene ruimte naar de andere loopt. Ook neemt het zaken als authenticatie en firmware-updates voor zijn rekening. Erg prettig voor wie niet de beschikking heeft over een IT-team.

Standaard komt de USG40 met ondersteuning voor twee access points, maar wie wil kan dit uitbreiden naar tien stuks; meer dan voldoende voor kantoorpanden die tot vijftien medewerkers moeten huisvesten.

Aan de achterzijde bevinden zich vijf gigabit-ethernetpoorten, waarvan één wan, 1 opt en 3 lan/dmz-poorten. Ook een usb-poort is aanwezig, voor het aansluiten van  een 3G/4G-dongle.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond