Batterij met ingebouwde brandblusser

Uitvinding moet voorkomen dat accu vlam vat

Berry Zwets
Onderzoekers van de Stanford University hebben een lithium-ion accu met ingebouwde 'brandblusser' ontworpen. De technologie moet ervoor zorgen dat telefoons geen vlam vatten.

Lithium-ion accu's zijn gevaarlijk wanneer ze heel warm worden. Bij oververhitting kan de batterij ontploffen. Onderzoekers ontwikkelden daarom een methode die dat voorkomt, meldt het Amerikaanse tijdschrift Science Advances.

0,4 seconden

De onderzoekers voegen de gemische samenstelling trifenylfosfaat aan dat batterij toe om de positieve en negatieve electrodes te scheiden. Zodra er een temperatuur van 150 graden bereikt wordt, smelt een plastic laagje om een element los te laten voor het blussen.

Het brandje wordt op die manier binnen 0,4 seconden geblust. De onderzoekers vragen om meer tijd om de uitvinding in de praktijk te brengen. Er is dan ook geen garantie dat de methode uiteindelijk op de markt komt.

Note 7

In 2016 lanceerde Samsung nog de Note 7, een smartphone die uiteindelijk vlam bleek te vatten. Samsung kondigt naar alle waarschijnlijkheid 23 januariĀ  aan dat de accu het probleem veroorzaakt.

Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry