Verslag: ICTVakdag 2013

raymond
De ICTVakdag in de Utrechtse Jaarbeurshallen trekt ieder jaar IT-bedrijven van allerlei allooi, van grote multinationals tot kleine spelers en van producenten van moederborden tot cloudleveranciers. Ook dit jaar werd in de stampvolle zaal druk gepraat, geflaneerd en zaken gedaan door allerlei IT-bedrijven die zichzelf aan het publiek en aan elkaar presenteerden. Een greep uit de aanwezige bedrijven.

Stellar Data Recovery: datachirurgisch specialistenwerk

Stellar Data Recovery is actief in een zeer gespecialiseerde niche: het terughalen van verloren gewaande data op bijvoorbeeld kapotte harde schijven, raidsystemen of andere datadragers. Een videoscherm op de stand toont videobeelden die doen denken aan een science-fiction film: mannen en vrouwen in witte pakken die in een laboratorium met chirurgisch gereedschap proberen te redden wat er te redden valt.

Toch is het geen sci-fi, maar dagelijkse realiteit voor Stellar. Het bedrijf, met zijn roots in India, staat in hun sector aan de top. ´Veel data recovery-bedrijfjes komen als het ze niet meer lukt naar ons toe. Wij staan aan de top als het gaat om expertise en R&D, er zit wat dat betreft geen partij meer boven ons waar wij naartoe zouden kunnen als we het ook niet meer weten', aldus Kees Jan Meerman, Managing Director van het bedrijf.

Een lastige, maar uitdagende markt, zo beaamt hij. 'We hebben natuurlijk te maken met klanten die onder een stressvolle situatie gebukt gaan, hun data moet immers gered worden. Dat vergt het uiterste van onze accountmanagers om hen het vertrouwen te geven dat wij er alles aan doen om hun data terug te halen'.

Stellar Data Recovery
Laboranten in witte pakken, dat is het dagelijkse beeld bij de dataredders van Stellar Data Recovery.

ZyXEL vernieuwt ZyWALL-lijn

ZyXEL is een producent van netwerkapparatuur. De bezoeker kon bij hen alvast een glimp opvangen van een gloednieuw product dat nog niet op de markt is verschenen: de ZyWall 1100. Deze switch annex firewall is de directe vervanger van de ZyWALL 1000 en is volgens de aanwezige product manager vooral een stuk sneller. De ZyWALL 1100 komt in september op de markt.

ZyXEL ZyWall 1100

HP:  Elitebook Revolve 810

Ook HP kon zich bogen op een noviteit: de Elitebook Revolve 810. Deze zakelijke convertible met Windows 8 oogt en voelt als een 'upperclass' apparaat. De van achter verlichte toetsenbord en de behuizing van magnesium dragen daar aan bij. Het apparaat heeft de ingewanden van een niet al te misselijke pc: een Core i5-processor, 4GB RAM en 128 GB SSD opslag. Het beeldscherm (1366 x 768, 11,6 inch) heeft een matte coating, en dat is voor een dergelijke product vrij uniek. Kudo's voor HP, veel fabrikanten kunnen daar een voorbeeld aan nemen. We kunnen niet wachten om dit apparaat aan een grondige test te onderwerpen.

HP Elitebook 840 revolve

dServe: Nederlandse tabletbouwers

dServe is een Nederlandse start-up. Deze fabrikant heeft zich gespecialiseerd in één producttype: tablets. Een lastige markt, waarin met name Samsung en Apple dominant aanwezig zijn. dServe probeert zich te onderscheiden door visueel aantrekkelijke Android-tablets op de markt te zetten voor een relatief gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.

Op de stand presenteerde ze twee nieuwe modellen, een 9,7-inchmodel (1024 x 768) en een met een beeldscher van 10,1 inch (1280 x 800). Beide tablets draaien op een dual-core Cortex A9-processor, met quadcore GPU. Android 4.1 is aanwezig, evenals een hdmi-poort en micro-usb-aansluiting. De modellen kosten respectievelijk € 229,95 en € 219,95. We zijn benieuwd of het nieuwe merk een potje kan breken op de markt, wij hebben in ieder geval reviewexemplaren aangevraagd dus verwacht binnenkort een uitgebreider verslag op deze site.

Payleven: mobiel betalen mogelijk maken

Je klant overal laten afrekenen met hun pinpas, ongeacht de locatie. Dat is in het kort het idee van Payleven. De start-up brengt een mobiele pindienst op de markt. Handig voor bijvoorbeed koeriers, taxichauffeurs, mobiele kruideniers, rijscholen en andere ondernemers die regelmatig met betalende klanten op wisselende locaties te maken hebben.

De dienst is sterk door zijn lage instap: je schaft eenmalig voor een paar tientjes een soort mobiel pinkastje aan en downloadt de bijbehorende app, en vervolgens ben je 'in business'. De kosten zitten vooral in de enkele procenten commissie die je over iedere transactie betaalt aan Payleven, maar dat mag voor met name kleinere ondernemers de pret niet drukken.

Payleven

AVM / Fritz!Box: mobiele 4G-router

Het Duitse AVM maakt al jaren de opvallende, rode Fritz!Box-routers. Apparaten propvol functionaliteit, zonder ingewikkeld te worden voor de eindgebruiker. Het nieuwste wapen is de Fritz!Box 6840 LTE. Deze bijzondere router heeft een poortje voor een sim-kaart, waarmee je overal waar je LTE-dekking hebt deze kunt gebruiken voor het creëren van een mobiel, ad-hoc-netwerk. De snelheid gaat daarbij in theorie tot vele MB's per seconde, dankzij de 4G-techniek. Handig voor bijvoorbeeld op een beurs, of andere situaties waarin je op locatie met meerdere apparaten gebruik wilt kunnen maken van een snel netwerk.

FritzBox 6840
Een mobiel, ad-hoc netwerk, met internettoegang via 4G-masten. De nieuwe Fritz!Box maakt het mogelijk.

afbeelding van raymond

RaymondLuijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen vanRaymond