Cyberaanval per pakketpost mogelijk

Jordi Smit
De cybercriminaliteit blijft ideeën bedenken om mensen of bedrijven ongemerkt te hacken. Daar is nu een nieuwe werkwijze aan toegevoegd: een cyberaanval per pakketpost.

Techniek cyberaanval

De methode waar cybercriminelen gebruik van kunnen maken, heet Warshipping. De beveiligingsonderzoekers van IBM maakte de techniek openbaar. Cybercriminelen creëren een kleine computer middels Raspberry Pi, een modem en batterij. Het gemaakte apparaat is vervolgens in staat te signaleren of het pakket op plaats van bestemming is.

Rondkijken op lokaal netwerk

Wanneer het pakket is aangekomen, gaat het apparaat proberen in te loggen op het lokale netwerk. Het maakt eerst connectie met de modem en bemachtigt het wifi-wachtwoord. Eenmaal succesvol maakt het apparaat verbinding met het netwerk van het slachtoffer en kan het hier uitgebreid rondkijken, met alle gevolgen van dien.

LEES OOK: Kaspersky introduceert KASAP: bewustwording cybersecurity in handbereik

Waarschuwing cyberaanval

'Warshipping heeft alle kenmerken om een ​​heimelijke, effectieve insider-bedreiging te worden', vertelt Charles Henderson, hoofd van de offensieve operationele eenheid van IBM. 'Het is goedkoop, wegwerpbaar en glijdt recht onder de neus van een doelwit - allemaal terwijl de aanvaller zijn aanval kan uitvoeren vanuit de andere kant van het land.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi