Dít zijn de updates van iOS 13

Geert van der Klugt
Naar verwachting wordt iOS 13 tijdens de Worldwide Developers Conference aangekondigd. Dit evenement vindt op 3 juni plaats, maar reeds is duidelijk wát iOS 13 in huis heeft. Een volledig overzicht van toevoegingen en aanpassingen is door meerderen anonieme ontwikkelaars geopenbaard – verklapt, kunnen we zeggen.

iOS 13

Ten eerste: Dark Mode. Langverwacht en bijna hier. Via de instellingen zal zowel de standaardversie als een Dark Mode-versie met verhoogd contrast binnen enkele vingerdrukken toegankelijk zijn.

Messenger in Dark Mode.

Voor de iPad introduceert iOS 13 legio aan veranderingen, waaronder de mogelijkheid tot het draaien van meerdere apps op een enkel scherm – neem ter referentie Samsung’s App Continuity, een functie die het draaien van meerdere applicaties versoepeld in de Galaxy Fold. Meerdere ontwikkelaars brachten app-updates uit ter ondersteuning van App Continuity, dus tegen de tijd dat Apple’s variant het daglicht ziet, is de kans groot dat jouw veelgebruikte apps ondersteunt worden.

Wil je een handeling ongedaan maken, dan ben je met de huidige versie van iOS overgelaten aan het schudden van een device. Dat is rottig en kan gênante situaties opleveren.  Apple heeft inmiddels een antwoord op het ongemak: iOS 13 introduceert een simpeler gebaar voor het ongedaan maken van een handeling. Gebruik je drie vingers en tap je een device zachtjes, dan kan je vervolgens naar rechts of links vegen voor een undo of redo.

LEES OOK: iOS 12.3 verlaagt batterijduur met 30 minuten

Over ongemakken gesproken: waar Safari regelmatig iPad’s verwarde voor iPhones, en als resultaat een ongeschikte versie van websites vertoonde, zal de browser in iOS 13 automatisch nagaan of een website een desktopversie beschikbaar heeft voor iPad-gebruikers, zodat sites als YouTube automatisch prettig weergeven.

App Mail ondergaat eveneens vernieuwing. Inkomende berichten zullen georganiseerd kunnen worden op basis van content. Categorieën (denk aan Events, Privé, aan te maken naar wens) zijn individueel doorzoekbaar. Tot slot zullen berichten met een enkele handeling gemarkeerd kunnen worden met ‘read later’, waardoor er een overzichtelijke wachtrij ontstaat.

Tot slot krijgt app Reminders een vernieuwd design en herkent ‘Hey Siri’ ruisgeluid nauwkeuriger. Gelach en gehuil zullen Siri daarmee niet meer triggeren. Alhoewel de changelog inmiddels een flink aantal items bedraagt, zijn we ver van een volledig updateoverzicht. In de periode tussen nu en 3 juni komen we ongetwijfeld meer en meer te weten, de Worldwide Developers Conference naderend. Zoals altijd houden we je op de hoogte.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert