Daarom niet langer Windows 10 op de desktop

Redactie WINMAG Pro
We zijn een half jaar verwijderd van het moment dat Microsoft Windows 7 niet langer ondersteunt. Migratie naar Windows 10 is dan een logische stap. Daar denkt Hans Vogel, Country Manager bij IGEL, anders over. Volgens de Nederlandse bestuurder van deze thinclientleverancier is dit het moment om goed na te denken over de positie van Windows 10 voor meer veiligheid, snelheid en kostenefficiënt beheer. Hij legt uit waarom.

Wat is er nodig voor een migratie naar Windows 10?

Allereerst moet je inventariseren of je huidige hardware geschikt is voor Windows 10. Dat is niet altijd het geval. Dit betekent dat je zo mogelijk nieuwe apparatuur moet aanschaffen, terwijl die vaak nog lang niet is afgeschreven. Verder horen wij van onze klanten dat uitrol van het nieuwe besturingssysteem veel tijd, geld en expertise kost. Je hebt gedegen kennis nodig van bijvoorbeeld Microsoft System Center Configuration Manager, Microsoft Powershell en uiteraard Windows 10 en Windows Server 2016. Bovendien krijg je door de tijd heen te maken met verschillende software-updates. Met het gebruik van zo’n 2.000 pc’s ben je algauw ongeveer 25 uur per maand tijd kwijt aan het regelmatig updaten van Windows software plus bijbehorende applicaties. Uiteraard kan dat een automatisch proces zijn. Daarbij worden bedrijfsprocessen wel voortdurend verstoord.

Hoe kan dat volgens jou beter en goedkoper?

Als je kiest voor het converteren naar een IGEL-OS in je desktop omgeving, hoef je geen nieuwe hardware aan te schaffen. Bovendien is de implementatie van het IGEL OS voor iedere ITbeheerder een relatief fluitje van een cent door de intuïtieve aanpak. Uitgebreide softwarekennis is niet nodig. Inmiddels gebruiken we onze endpoints steeds vaker om verbinding te maken met de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Server Based Computing (SBC) omgeving. Dan is het zaak dat je gebruikers een snelle, veilige en stabiele poort biedt naar alle denkbare applicaties al dan niet vanuit een cloudomgeving.

Wat maakt het IGEL OS een veilige en stabiele poort?

Inmiddels leert ervaring dat het Windows besturingssysteem zo’n beetje het meest aangevallen OS is dat er bestaat. Hoge bomen vangen helaas veel wind. We worden vaak geconfronteerd met nieuwe kwetsbaarheden in de Microsoft software. Dat is niet het geval bij het Linux OS. Bovendien is de Linux omgeving stabiel en relatief makkelijk te integreren met bijvoorbeeld Single-Sign-On functionaliteit van verschillende leveranciers.

Gebruikers willen toch vooral in een Windows-omgeving werken?

Ja, zeker. Dat kan ook prima als je Windows 10 uit het datacenter haalt. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je je endpoints niet langer afhankelijk maakt van nieuwe software releases. Zo gaat je hardware langer mee en is beheer een stuk makkelijker. En niet onbelangrijk, je draagt op deze manier ook bij aan duurzaamheid. Een Linux OS op je endpoint verbruikt veel minder energie dan de uitbreide lokale functionaliteit van Windows 10 in je desktop omgeving.

Merken gebruikers iets van het feit dat Windows 10 uit het datacenter komt?

Het grappige is dat gebruikers ons vertellen dat ze sneller toegang hebben tot hun software en applicaties. Dat komt omdat het opstarten van je pc met een IGEL-OS veel sneller gaat dan het opstarten van een Windowsmachine. Daarom doen bijvoorbeeld veel zorgverleners een beroep op onze oplossingen. Zij maken vaak met meerdere collega’s gebruik van een computer die direct beschikbaar moet zijn. Dus kortom, zowel gebruikers als IT-beheerders worden blij van het IGEL OS in de desktop omgeving.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie