Data drijven de sportervaring

Redactie WINMAG Pro

De sportindustrie is de afgelopen jaren drastisch veranderd - en dat is vooral te danken aan data. Data en -analyse hebben de manier waarop atleten trainen en presteren opnieuw gedefinieerd, maar het heeft ook de manier veranderd waarop coaches en fans naar het spel kijken en het begrijpen. “Met nauwkeurige informatie over alle aspecten van een wedstrijd vormen inzichten nu de basis voor intelligente besluitvorming”, zegt Uwe Kemmer, Director EMEA Field Engineering bij Western Digital. 

Data analytics heeft zijn weg gevonden naar bijna alle sportcategorieën nu teams zichzelf uitrusten met nieuwe gegevens die hen kunnen helpen hun prestaties in de toekomst te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn 's werelds beroemdste sportevenementen die tot 15 terabytes (TB) aan gegevens genereren in de loop van de competitie dankzij steeds evoluerende technologieën. En deze trend zal waarschijnlijk niet stoppen. De komende wedstrijden in Parijs beloven een visueel en datarijk feest te worden, zowel in als buiten de arena's. Data zijn de sleutel tot succes geworden bij internationale wedstrijden. Om het volledige potentieel van de verzamelde gegevens te benutten, zijn organisatoren, coaches en atleten op zoek naar effectieve manieren om alle inzichten op te slaan, te analyseren en te gebruiken. 

De wedstrijd beheersen met gegevensanalyse 

Met technologieën zoals sensoren, GPS en fitnesstrackers, gebruiken atleten slimme wearables om real-time statistische databases aan te leggen. Ze houden snelheid, hartslag en versnelling bij en leren hoe ze al deze gegevens kunnen gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Daarnaast kan gegevensanalyse vergelijkingen tussen atleten vergemakkelijken. Dit maakt een objectieve beoordeling van de vooruitgang en het prestatieniveau van een atleet mogelijk. 

Data kunnen ook helpen om doelen te stellen op basis van prestatiegegevens en verbeteringen in de loop van de tijd bij te houden, waardoor een feedbacklus ontstaat die trainingsinspanningen motiveert en stuurt. Dankzij verdere innovaties in fitnesstrackers is het nu ook mogelijk om prestaties te voorspellen. Door historische gegevens, trends en contextuele factoren te analyseren, kunnen sporters weloverwogen voorspellingen doen over toekomstige resultaten. Deze informatie kan dienen als basis voor trainingsprogramma's, wedstrijdstrategieën en tactische beslissingen. Dit is niet alleen nuttig voor actieve atleten om hun prestatiemetriek te verbeteren of hun vooruitgang te volgen. Details over trainingsintensiteit, balans en snelheid kunnen geblesseerde spelers helpen sneller te herstellen, bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen van verdere blessures door overbelasting. 

Trainers gebruiken data van hun atleten om de belasting beter te beheren en de fitheid op wedstrijddagen te handhaven. Ze kunnen de beste ronde van een hardloper evalueren op basis van andere criteria dan tijd. Zo laten data zien of en wanneer de hartslag van de atleet in een optimaal bereik is, hoe ver de maximale paslengte is en of de ademhaling de zuurstofopname heeft geoptimaliseerd. Deze onderliggende cijfers zijn net zo belangrijk bij prestatie-evaluatie als het resultaat: details kunnen het verschil maken tussen glorie en nederlaag. Wearables openen een nieuw venster op deze meetgegevens.  

De evenementbeleving aan de zijlijn verbeteren 

Het gebruik van data en data-analyse is niet alleen voorbehouden aan sporters en hun coaches. Met de komst van draagbare technologie en slimme stadions hebben ook fans nu toegang tot realtime spelers- en wedstrijdgegevens, waardoor ze de sport beter begrijpen en er meer bij betrokken raken. Van het volgen van spelersbewegingen tot het analyseren van live statistieken, fans kunnen zich onderdompelen in het spel als nooit tevoren. Omroepen spelen hierin een cruciale rol. Om kijkers dichter bij het sportevenement te brengen, zullen ze de productie van hun content versnellen, upgraden naar 4K ultra-high-definition resolutie en gebruikmaken van nieuwe AI-gestuurde data-innovaties. Samen met een nieuwe manier om content te distribueren en het gebruik van realtime animaties kan de uitzending kijkers onderdompelen in een thematische ervaring. Sportevenementen zoals in Parijs maken gebruik van een cloudgebaseerde uitzendinfrastructuur die AI-ondersteunde big data-analyses mogelijk maakt om de toeschouwer op het veld te brengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het systeem, met behulp van biometrische gegevens en camera's gericht op de gezichten van de atleten, de kleinste veranderingen in huidskleur kan analyseren. Hierdoor kunnen toeschouwers de adrenalinestoot van de atleten in high definition volgen. Het is ook mogelijk om de best geïdentificeerde hoogtepunten slechts enkele seconden na de wedstrijd te tonen, gebruikmakend van elementen zoals de reacties van spelers en het geluid van het publiek. Door gebruik te maken van een geautomatiseerd mediatagingsysteem kan dit beeldmateriaal veel efficiënter worden getagd en worden gebruikt om inhoud op maat te maken voor verschillende doelgroepen - van omroepen tot individuele fans die de actie van een bepaald land of atleet willen zien. 

Gegevensopslag: brandstof voor triomfen 

Om dit soort analyses uit te voeren, zijn enorme hoeveelheden gegevensopslag nodig. Met meer dan 14.000 atleten die deelnemen aan 40 verschillende sporten en meer dan 400 evenementen die worden verslagen door meer dan 7.500 gastzenders en 25.000+ journalisten, zijn er potentieel miljoenen datapunten die moeten worden vastgelegd. Om deze gegevens te interacteren en te gebruiken, zijn krachtige opslagoplossingen nodig aan de rand en in de kern om het potentieel van deze gegevens te ontsluiten. Van ingebed flashgeheugen in wearables met maximaal 8 GB, tot SD-kaarten voor 4K (uitzend)camera's die 45 GB per opgenomen uur nodig hebben, tot krachtige SSD- en HDD-oplossingen in de cloud - gegevensopslag is een integraal onderdeel van de moderne sportcompetities om een concurrentievoordeel te behalen. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen en er meer gegevens beschikbaar komen, zal de rol van data in de sport zich blijven ontwikkelen en de toekomst van de sector blijven bepalen. “Als atleten willen blijven winnen, zullen ze meer moeten vertrouwen op gegevens, statistieken en analyses; en om dit mogelijk te maken moeten opslagoplossingen dat ondersteunen”, reageert Kremmer. 

 

Ook interessant:

Lees hier: Hitachi LG Data Storage onthult Tube T31: De Ultieme Thumb Drive voor Console Gaming-enthousiastelingen wereldwijd

Lees hier: 'SCHILDEREN MET LICHT': OPEL EXPERIMENTAL KAN ZIEN IN HET DONKER

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie