Databricks brengt met het Data Intelligence Platform for Energy de kracht van Generatieve AI naar de energiesector

Redactie WINMAG Pro

Data- en AI-bedrijf Databricks kondigt vandaag het Data Intelligence Platform for Energy aan: een geïntegreerd platform dat de kracht van AI naar de energiesector brengt. Het Data Intelligence Platform for Energy is gebouwd op een open lakehouse-architectuur en stelt bedrijven in staat om grote hoeveelheden data te benutten en generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen zonder dat dit ten koste gaat van dataprivacy of intellectueel eigendom. Energiebedrijven krijgen hiermee realtime inzicht in hun activiteiten zodat ze kunnen inzetten op preventief onderhoud, vermindering van uitvaltijden, nauwkeurigere voorspelling van energieproductie en een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering.

De energietransitie vraagt om verenigde data, analytics, en AI 

Dankzij de voortschrijdende energietransitie leveren hernieuwbare energiebronnen inmiddels bijna 30 procent van de wereldwijde energie. Met het Data Intelligence Platform for Energy kunnen klanten organisatiebreed toegang bieden tot bedrijfsdata over onder meer activa, bedrijfsvoering, milieu-impact en klanten, zodat zij hun energie-infrastructuur kunnen verbeteren en volatiliteit kunnen beperken. Databricks wordt al ingezet door toonaangevende organisaties zoals Australian Energy Market Operator (AEMO), Chevron Phillips Chemical, Cosmo Energy, Octopus Energy, Shell, TotalEnergies en Wood Mackenzie.

"Octopus Energy transformeert energiesystemen met behulp van technologie, levert uitzonderlijke klantenservice en verlaagt tegelijkertijd de rekeningen voor onze klanten. Het Data Intelligence Platform for Energy van Databricks speelt hierbij een sleutelrol, omdat het ons in staat stelt de grote datasets te verwerken en te analyseren die door slimme meters worden gegenereerd", zegt David Sykes, Head of Data bij Octopus Energy"Door diepere inzichten te krijgen in het gedrag van klanten en hun energieverbruik, kunnen we onze diensten blijven innoveren voor onze klanten en uiteindelijk de groene energierevolutie wereldwijd stimuleren." 

De mogelijkheden van het Data Intelligence Platform for Energy

Databricks levert een open en flexibel data en AI platform. Het Data Intelligence Platform for Energy maakt het door krachtige tools en partners mogelijk voor klanten in de energiesector om sectorspecifieke uitdagingen het hoofd te bieden, waaronder:

 • Real-time beheer en onderhoud van activa: Organisaties kunnen enorme hoeveelheden sensordata van activa – zoals windturbines, netwerken, pijpleidingen en machines – verzamelen, analyseren en visualiseren om prestaties in realtime te bewaken en te optimaliseren, uitval te verminderen en de algehele operationele efficiëntie te verbeteren.
 • Accurate en efficiënte forecasting van duurzame opwek: Met behulp van machine learning-gedreven forecasting kunnen klanten onzekerheid rond de elektriciteitsopwek uit zon, wind en hydro minimaliseren. Door weersvoorspellingen, prestatiedata, prijstrends en vraagprognoses te integreren op één platform kan de energiesector de vraag nauwkeuriger beheren en de toewijzing van middelen verbeteren om hun winstgevendheid in een volatiele markt te maximaliseren.
 • Een proactieve en toekomstgerichte benadering voor netoptimalisatie: Met de inzet van Advanced Metering Infrastructure (AMI) kunnen onder andere netbeheerders geavanceerde analyses en voorspellende modellen inzetten om real-time inzicht te krijgen in netwerkomstandigheden. Het Data Intelligence Platform for Energy stelt hen daarbij in staat om de netbelasting beter te voorspellen, uitval te voorspellen en vraag en aanbod in balans te brengen. Dit beperkt transmissieverliezen en verbetert de algehele betrouwbaarheid en veerkracht van het netwerk.

"Succesvolle energiebedrijven onderscheiden zich door data, analytics en AI op nieuwe manieren in te zetten om zowel strategische risico's te minimaliseren en nieuwe kansen te grijpen in de energietransitie", zegt Shiv Trisal, Global Industry Leader for Energy and Manufacturing bij Databricks. "Dit vereist een andere benadering van data-intelligentie, waarbij iedere gebruiker ongeacht hun technische vaardigheden gebruik kan maken van de kracht van AI. Daarmee kunnen zij waardevolle inzichten vergaren uit alle beschikbare bedrijfsdata om nieuwe innovaties mogelijk te maken en een slimmer, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem vorm te geven."

Kant-en-klare data en AI-oplossingen voor geavanceerde energievraagstukken

Het Data Intelligence Platform for Energy biedt kant-en-klare bouwstenen die ontworpen zijn om het analyseproces op te starten en blauwdrukken te bieden die organisaties helpen kritieke en waardevolle uitdagingen in de sector aan te pakken. Populaire data-oplossingen voor klanten in de energiesector zijn onder andere: 

 • LLMs for Knowledge Base Q&A Agents: Bouw eenvoudig een LLM-gestuurde chatbot met Databricks die is getraind met branchespecifieke context en eigen bedrijfsdata, zodat bedrijven een sterkere, gepersonaliseerde ervaring kunnen bieden.
 • IoT Predictive Maintenance: Verwerk realtime Industrial Internet of Things-data van veldapparatuur en voer complexe tijdreeksverwerkingen uit om uptime te maximaliseren en onderhoudskosten te minimaliseren.
 • Digital Twins: Verwerk realtime data uit live-apparatuur, vergaar inzichten op grote schaal en lever deze vervolgens aan meerdere downstream-applicaties voor datagedreven besluitvorming.
 • Wind Turbine Predictive Maintenance: Analyseer de productie van windparken en voorspel defecten via een combinatie van AI/ML en branchespecifieke modellen.
 • Grid-Edge Analytics: Optimaliseer de prestaties van energienetten en voorkom storingen door data van verschillende IoT-apparaten te verzamelen en een model te trainen om snel fouten en afwijkingen op te sporen en te adresseren.
 • Real Time Data Ingestion Platform (RTDIP): Optimalisatie, monitoring, forecasting, voorspellende analyses en digital twins met een cloud-native open source framework dat is gericht op datastandaardisatie en interoperabiliteit.

Op maat gemaakte oplossingen van Databricks-partners voor de energiesector

Naast de bovenstaande mogelijkheden hebben toonaangevende Databricks-partners – waaronder AVEVA, BKO, Capgemini, Celebal Technologies, CKDelta, Deloitte, Neudesic en Seeq – analytics-oplossingen ontwikkeld om te ondersteunen bij de unieke uitdagingen van de energiesector. Enkele uitgelichte partneroplossingen zijn:

 • BKO: BKO's Common Model combineert marktdata en handelsgegevens met data over fabrieksonderhoud, voorraden en operationele gegevens, om fabrieksonderhoud en voorraadbeheer naar een hoger niveau te tillen – allemaal beheerd door Databricks Unity Catalog.
 • Celebal Technologies: Door gebruik te maken van het Power and Utility Forecasting Framework (PUFF) biedt Celebal Tech een innovatieve oplossing voor het voorspellen van duurzame energieopwek die gedetailleerde en holistische voorspellingen levert op basis van onder meer belasting, opwek, prijs en weersvoorspellingen. PUFF integreert naadloos externe factoren zoals weerpatronen en prijsbewegingen om nauwkeurige voorspellingen te leveren die stakeholders in de energiesector helpen in het toewijzen van middelen en het optimaliseren van hun planning.
 • CKDeltaCKDelta ∆Power is een intelligente AI-applicatie die gebruikmaakt van uitgebreide data-analyses van onder meer transport en locatiedata om de meest strategische en meest gewilde locaties te identificeren voor publieke laadpalen. Hiermee maximaliseren bedrijven het toekomstige omzetpotentieel, kunnen ze de koolstofcompensatie berekenen en de betrouwbaarheid van de prestaties borgen, met een focus op een naadloze gebruikerservaring.
 • NeudesicSmart Meter Analytics by Neudesic biedt energiebedrijven een robuust framework voor het vergaren, opslaan en analyseren van AMI-data (Advanced Metering Infrastructure). Deze schaalbare oplossing orkestreert dagelijks miljarden datapunten met vrijwel realtime analytics-mogelijkheden, zodat netbeheerders AI kunnen inzetten om inzicht te krijgen in de gezondheid van het net, de netbelasting, forecasts en gebruikspatronen.

"Het IDEA-framework van Capgemini wordt veel gebruikt, onder meer door enkele van de grootste energie-, nuts- en chemische bedrijven ter wereld, om hun datapark te moderniseren met behulp van verschillende Databricks-producten. Dit versnelt hun digitale transformatie door gebruik te maken van data en AI om hun activiteiten te versterken. De mogelijkheid om het Data Intelligence Platform in het hart van deze architectuur te plaatsen, zorgt ervoor dat de oplossing open, veilig, schaalbaar en geoptimaliseerd is voor totale eigendomskosten. RAISE, ons nieuwe Generatieve AI-framework, zal verdere verbeteringen mogelijk maken. Deze blauwdruk, gecombineerd met de mogelijkheid om het platform als code te leveren, versnelt de positieve impact op bedrijfsresultaten", aldus Michael Doyle, Executive Vice President en Energy and Utilities Industry Leader bij Capgemini.

"In het tijdperk van digitale transformatie zorgt de combinatie van data en AI voor een revolutie in de industrie, grondstoffenmarkt en energiesector. Bij Deloitte optimaliseren we met de kracht van het Databricks Data Intelligence Platform niet alleen onze activiteiten, maar ontwikkelen we ook nieuwe mogelijkheden voor groei en duurzaamheid. We kijken ernaar uit om samen met Databricks onze klanten te ondersteunen op hun data- en AI-reis", zegt Ram Iyer, AI & Data Leader, Energy and Chemicals bij Deloitte Consulting.

Ga voor meer informatie over het Data Intelligence Platform for Energy naar het Databricks blog of bezoek Databricks’ startpagina voor de energiesector.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie