De beste Internet of Things toepassingen op een rijtje

Redactie WINMAG Pro
Het wordt al het Internet of Things (IoT) tijdperk genoemd. Een nieuwe wereld waarin al onze apparaten met elkaar verbonden zijn en precies bijhouden wat jij fijn vindt. Een gruwel voor veel privacy experts, maar een ongekende nieuwe markt voor veel ondernemers. Ook nu al schieten de IoT-toepassingen als paddenstoelen uit de grond. Wij zetten de beste op een rij.

1. De paal

Bij het woordje ‘paal’ denk je waarschijnlijk niet direct aan ongekende technisch vernieuwing, maar toch is dat precies waar op dit moment de meeste winst wordt geboekt. Het beste en bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de parkeermeter. Dit apparaat heeft de afgelopen twintig jaar een enorme metamorfose ondergaan. In eerste instantie was er welgeteld één manier om te betalen. Door er muntgeld in te gooien. En natuurlijk te hopen dat je genoeg guldens in je portemonnee had zitten. Daarna kwam de pinpas, inmiddels aangevuld met de parkeerapp. Dat laatste is een typisch voorbeeld van IoT dat makkelijk toepasbaar is op een grote schaal.

Tegelijkertijd is IoT niet beperkt tot de parkeerpaal. Door een paal met een controller te linken aan een cloudplatform is het mogelijk om via het internet, gekoppeld door een (betaal)app, allerlei diensten aan of uit te zetten. Of het nu een elektrische laadpaal is, of een watertappunt in de stad. Het principe is hetzelfde en kan breed worden toegepast. Vooral gemeenten kunnen hier veel voordeel uit halen.

2. Deelindustrie

De deelindustrie zou niet mogelijk zijn zonder het Internet of Things. Hoe kun je anders even simpel een fiets huren, volgen en met lage kosten afrekenen? En waar dat met een fiets kan, daar kan het ook met een auto, een stofzuiger, een koelkast, een wasmachine, of wat dan ook. Uiteraard zijn sommigen producten voor de hand liggender om te delen, dan anderen. Een wasmachine is bijvoorbeeld prima om te kunnen delen. Bij een koelkast ligt dat uiteraard gevoeliger. Op dit moment staat de deelindustrie in Nederland nog in zijn kinderschoenen. Dit zal de komende tien jaar ongetwijfeld drastisch gaan veranderen. En daarvan profiteert iedereen. Consumenten omdat prijzen omlaag kunnen en bedrijven omdat het een hele nieuwe markt creëert.

LEES OOK: De beste Internet of Things toepassingen op een rijtje

3. Internet of Things in de zorg

De zorg in Nederland is te duur. Premies moeten ieder jaar weer omhoog en het eigen risico zorgt voor zorgmijdend gedrag bij lagere inkomens. De druk op ziekenhuizen om effectiever te werken, is daardoor enorm vergroot. Door medische apparatuur te verbinden met het internet, is het mogelijk om uiterst precies te meten en bij te houden wat er gebeurt.

Een goed voorbeeld is het bijhouden van de operatietijd. Operatiekamers moeten zo effectief mogelijk worden gebruikt en als de ene patiënt eruit gaat, moet de volgende er het liefst gelijk erin. Aan de hand van historische data, geworven via sensors aan de operatie werktuigen, is het mogelijk om redelijk precies te bepalen hoeveel tijd een patiënt nodig heeft, voordat de volgende er in kan.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om over betrouwbare metingen te beschikken als er iets mis gaat. Dit is niet alleen van belang voor de patiënt, maar ook voor de artsen en verpleegkundigen. Zij kunnen na afloop precies terugzien waar het fout ging, om daar vervolgens lering uit te trekken. Ook juridisch kan operatiedata een belangrijke rol gaan spelen. Op dit moment is het bij medische missers nog het woord van de arts tegenover dat van de patiënt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie