De beste keuze voor een wachtwoordmanager

Redactie WINMAG Pro

Je zou verwachten dat iedereen inmiddels wel weet dat ‘1234567’ als wachtwoord nou niet de meest veilige keuze is. Of dat het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts niet aan te raden is, helemaal niet als je ook nog dezelfde gebruikersnaam eraan koppelt. Toch gaan Nederlanders nog steeds onveilig om met hun wachtwoorden, zo bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Een wachtwoordmanager vormt een adequate oplossing voor deze zwakke omgang met wachtwoorden. Althans, een wachtwoordmanager die aan een aantal voorwaarden voldoet. Synology zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij, zodat je nooit meer ‘Welkom01’ gebruikt.

 

1. Sterke wachtwoorden

Kies voor een tool die de mogelijkheid biedt om sterke wachtwoorden te maken. En sterke wachtwoorden, dat hoeft allang niet meer te betekenen dat je een hoofdletter, cijfer en vreemd teken gebruikt. Een langere zin (een zogeheten passphrase) werkt ook uitstekend. Minstens zo belangrijk is de optie om wachtwoorden versleuteld op te slaan. Zodat alleen degene met de sleutel (jij dus) er toegang tot heeft.

 

2. Gebruiksvriendelijkheid

Okay, de tool die je gebruik slaat veilig al je (sterke) wachtwoorden op – maar kun je er ook makkelijk bij? Met andere woorden: hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid van je wachtwoordmanager, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid? Tweefactorauthenticatie is een absolute must, dat moge duidelijk zijn. Maar tegelijkertijd wil je ook toegang tot je wachtwoorden hebben wanneer je op een ander device of in een andere browser zit. Kies dan ook voor een tool die deze veelzijdigheid biedt.

 

3. Prijs

Kosten kunnen een belangrijke overweging zijn om wel of niet te kiezen voor een wachtwoordmanager, we blijven immers Nederlanders. Gelukkig zijn er voldoende kosteloze opties beschikbaar. Let er daarbij wel op dat sommige gratis tools na een bepaald aantal opgeslagen wachtwoorden toch geld kosten, of een betaalde premium variant met extra features vereisen. Let dus goed op de kleine lettertjes bij je keuze.

 

LEES OOK: Wachtwoord op de schop

LEES OOK: Synology introduceert twee nieuwe zakelijk opslagsystemen: SA3610 en SA3410

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie