De Google Pixel 3a belooft grenzen te verleggen

Geert van der Klugt
Het opzichtigste ‘geheim’ van 2019: de Google Pixel 3a en 3a XL. Over de langverwachte smartphones hoort nog niets bekend te zijn, maar terwijl we een release naderen, zijn de specificaties grotendeels bevestigd. Daaruit blijkt dat de lite-varianten een gat in de markt zullen vullen: maak kennis met Google’s versies van de iPhone S.

Om te beginnen zetten we de verwachtingen op een rij. Let wel, legio aan bronnen bevestigen de specificaties, maar tot de release van de 3a-series (ergens in de aankomende maanden) is er geen sprake van harde feiten.

Google Pixel 3a | Specificaties

  • Verwachte adviesprijs tussen $ 300 en $ 500.
  • Geen OLED, maar LCD-displays.
  • Qua design vergelijkbaar met de Pixel 3. Nieuw is het gebruik van plastic.
  • Dezelfde camera’s als de Pixel 3 en Pixel 3 XL.
  • Achtkernprocessor, de Qualcomm Snapdragon 670 SoC.
  • 3,5mm headphone jack. Hulde aan Google, we zijn niet overgelaten aan USB-C.

Mede door een combinatie van camera en prijs zullen de Google Pixel 3a en 3a XL primeurs zijn. Op het moment van schrijven is er geen goedkopere smartphone, verwacht of verkrijgbaar, met zo’n kwalitatieve camera. Nu doen uitgaves van Samsung en Apple niet onder op gebied van fotografie, maar voor wie uitsluitend geld overheeft voor een mobiele fotografieoplossing, besteed aan het einde van de dag overbodig veel aan specificaties. Door een stap terug te zetten op gebied van displaytechnologie en te kiezen voor materiaal dat goedkopere productie toestaat, biedt Google straks twee devices aan die de onbeantwoorde budgetgebruiker tegemoetkomen, zowel in functionaliteiten als in prijs.

LEES OOK:  'Google Pixel is geen iPhone-moordenaar'

Punt van aandacht: voor het waarmaken van de verwachte prijs levert Google in op de processor. Verwacht van de Snapdragon 670 geenzelfde prestaties als een topsegmentmodel van Samsung of Xiaomi. Desalniettemin is de 670 een competente processor. Competent, maar ietwat verouderd.

Al met al valt er van de Google Pixel 3a (XL) een topstaaltje design en fotografie te verwachten, voor een marge van het bedrag wat je daarvoor normaliter betaalt. Bij het maken van een budgetkeuze ben je straks niet langer overgelaten aan de lompe powerhouse-modellen van merken als OnePlus en Xiaomi. De datum van release staat nog niet in steen, maar naar verwachting verschijnen de modellen binnen twee maanden tijd.

Bron beeld: @OnLeaks

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert