De Sony PlayStation 5 verandert console gaming voorgoed

Geert van der Klugt
Ray tracing, Ryzen, Navi, SSD en meer: de Sony PlayStation 5 is bevestigd en dat is het vieren waard.

We weten genoeg om met water in de mond te anticiperen op de dag van release, maar hij laat op zich wachten. Jammer genoeg zal de Sony PlayStation 5 niet in 2019 verschijnen: de releasedatum is onbekend, maar ‘zal niet binnen 2019 in de schappen liggen’, volgens Sony.

Sony PlayStation 5

Gamingsystemen zijn afhankelijk van de CPU en de GPU. De processoren en grafische kaarten van consoles lopen sinds jaar en dag een paar jaar achter op high-end gaming PC’s. De PlayStation 5 brengt daar een eind aan. We weten inmiddels dat AMD het model van zowel CPU als GPU zal voorzien, via een SoC (System on Chip) oplossing die beide bevat. De PS4 en Xbox One maken gebruik van Jaguar-cores; de overstap naar AMD’s Ryzen- en Navi-architectuur brengt gigantische verbetering teweeg.

LEES OOK: Waar gaat het naar toe met cloud gaming?

SSD

Vernieuwing is niet exclusief aan de CPU en GPU. Voor de eerste keer zullen consolegamers kennismaken met de vele voordelen van solid-state storage (SSD). De details hierover zijn spaarzaam, maar te verwachten zijn de razendsnelle laadtijden en kostefficiënte opslagruimte waar menig PC-gamer jaren terug kennis mee maakte.

Het werd tijd. Al met al zou de Sony PlayStation 5 zich zomaar kunnen gaan meten aan de desktop van nu. We houden je op de hoogte.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert