De stap naar Nederland en doorgroeien als IT-expert

Redactie WINMAG Pro
Auteur: Roel van Heurck, Business Lead Nederland bij IT consultancy organisatie Axxes

Afgelopen september opende IT consultancy organisatie Axxes de deuren van haar nieuwe kantoor in Utrecht. Het Belgische familiebedrijf heeft hiermee de eerste stap in de uitbreiding over de grens gezet. Vanaf de negende verdieping van het gloednieuwe Central Park gebouw kijkt Business Lead Nederland Roel van Heurck voor WINMAG Pro terug op het afgelopen jaar en vooruit naar volgend jaar.

Roel, vertel: waarom hebben jullie besloten om over de grens uit te breiden?

“Aan het eind van 2021 hebben wij de toekomstplannen voor Axxes besproken. Op dat moment werden vanuit het hoofdkantoor in Antwerpen meer dan 250 IT-consultants aangestuurd, die voor zo’n 120 klanten in branches zoals media, logistiek en health werkten. Tijdens een strategie-oefening zijn wij toen tot de conclusie gekomen dat de volgende stap voor Axxes niet in België lag, maar over de grens.”

België grenst aan meerdere landen, waarom hebben jullie voor Nederland gekozen?

“Nederland was voor ons geen onbekend terrein omdat wij al werkten voor diverse Nederlandse klanten, waaronder Alphabet en DPG Media. Maar we kozen ook voor Nederland omdat het hier barst van de getalenteerde IT’ers, goede opleidingen en ambitieuze bedrijven met boeiende IT-projecten. Daarnaast vinden wij met onze directe en resultaatgerichte aanpak aansluiting bij het Nederlandse bedrijfsleven.”

Jullie zijn nu enkele maanden onderweg sinds jullie start afgelopen september, merken jullie ondertussen al verschillen tussen de Belgische en Nederlandse IT-consultancy sector?

“In beperkte mate, zo ondervinden we in beide landen een competitieve markt en is de vraag naar IT-personeel groot. Het valt wel op dat er in Nederland veel meer detacherings- en recruitmentbedrijven actief zijn dan in België. Daarnaast zijn er meer ZZP’ers op de Nederlandse markt. Je merkt ook dat Nederlanders sneller van baan wisselen dat Belgen. Ik werk nu acht jaar bij Axxes en met 70 procent van de collega’s waarmee ik startte, werk ik nog steeds samen. Ik vind dat sterk en het geeft mij ontzettend veel vertrouwen in onze organisaties en mijn collega’s.

Dan ben ik toch wel benieuwd, hoe bouw je een IT-bedrijf uit?

“Door te focussen op het duurzaam inzetten van medewerkers. Ik wil niet vanaf de eerste dag louter bezig zijn met het focussen op commerciële targets, maar inzetten op kwaliteit, groepsgevoel en retentie. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen te volgen in hun ambities, zowel inhoudelijk als financieel. De visie van medewerkers die vandaag de dag in dienst komen zal van grote invloed zijn op de ontwikkeling van Axxes in Nederland. Ownership is dan ook een belangrijke kernwaarde binnen Axxes. We mogen ons niet voor niets al sinds 2016 een Great Place to Work noemen. Deze waarden wil ik dan ook meenemen en uitbouwen bij Axxes Nederland.”

Zijn er naast de uitbreiding ook nog andere belangrijke ontwikkelingen bij Axxes geweest?

“Het uitvoeren van volledige software projecten, inhouse door Axxes consultants, was één van onze doelstellingen voor 2022. Hiervoor stellen wij een multidisciplinair team samen dat het design, de architectuur en de ontwikkeling van een applicatie op zich neemt. Eerder werkten wij alleen op basis van detachering en leverden wij één of meerdere developers aan onze klant. Met deze nieuwe werkwijze hebben wij voor de haven van Antwerpen een digital twin ontwikkelt, waarin havenmedewerkers op afstand het reilen en zeilen van de haven kunnen volgen. Daarnaast hebben we voor The Brussel Airport Company het centrale dataplatform geoptimaliseerd en alle processen op de luchthaven geautomatiseerd.”

En als we nu voorkijken naar volgend jaar? Wat wordt de trend of ontwikkeling voor de IT-sector in 2023?

“Een belangrijke ontwikkeling die we de laatste jaren volgen is dat dev teams door middel van containerization gedistribueerde applicaties op een snelle en schaalbare manier kunnen deployen. Zo kunnen developers, zonder eerst een hele infrastructuur te moeten opzetten maar door gebruik te maken van container services in de cloud, meteen beginnen met de business logica om te zetten naar een werkende applicatie. Binnen het multicloud prinicpe, is de klant niet meer afhankelijk van één cloud provider en kan zijn applicatie op een eenvoudige manier migreren naar andere platforms.”

“Waar we merken dat cloud tegenwoordig vaak een ‘reflex’ is, voelen we aan dat we in 2023 moeten blijven inzetten op efficiëntie, upscaling en downscaling: Er zijn 100 verschillende manier hoe je bepaalde handelingen kan doen op Azure of AWS. Het blijft belangrijk ons de vraag te stellen welke manier het meest performante en kostenefficiënte voor een desbetreffende toepassing.”

Als ik terugkijk op 2022 dan kan ik concluderen dat…

“Dat het voor Axxes een goed jaar is geweest. Het afgelopen jaar voelde je dat het coronatijdperk ten einde kwam en het vertrouwen in de economie teugkwam. Bedrijven begonnen te investeren in hun IT en de markt bood weer kansen. Wij hebben durf getoond, waardoor wij maar liefst 55 nieuwe collega’s hebben aangenomen bij Axxes. Ik hoop dat we in 2023 net zo’n mooi jaar kunnen neerzetten.”

Axxes, IT consultancy organisatie Axxes, interview, Roel van Heurck

Roel van Heurck, Business Lead Nederland Axxes

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie