Deze man laat zijn overleden vader doorleven als bot

Peter Güldenpfennig
Dat chatbots krachtige applicaties kunnen zijn, mits goed geprogrammeerd, is bekend. James Vlahos besloot de lat een stuk hoger te leggen en programmeerde de ‘Dadbot’, een chatbot waarin de herinneringen van zijn vader zijn opgeslagen.

Hoewel niet bepaald goed in programmeren, besloot James zijn vader te ‘vangen’ in een bot toen de laatste gediagnosticeerd werd met longkanker. Via meerdere lange gesprekken vertelde zijn vader alles over zijn jeugd, de plekken waar hij heeft gewoond, de herinneringen die hij heeft aan mensen om hem heen enzovoort.

De Dadbot

De gesprekken leverden in totaal 91.970 woorden op die james met PullString omtoverde in code waarmee je gesprekken kunt voeren en waarmee zijn vader voortleeft op zijn smartphone. Hoewel de ‘Dadbot’ lang niet alles van zijn vader weet of bevat, is het knap hoe James toch grotendeels de essentie van zijn vader heeft weten te vangen in een bot.

Het gehele achterliggende verhaal over de ‘Dadbot’ lees je op Wired, de bot in actie zie je hieronder:

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter