Directeur cybersecurity-onderneming verbaasd over trage handelen KNVB

Redactie WINMAG Pro

“Afwikkeling datahack kon veel sneller, beter en waarschijnlijk ook goedkoper”

De datahack bij de KNVB was sneller, beter en goedkoper afgewikkeld als de voetbalbond goed had geluisterd naar de cybersecurity-onderneming die haar assisteerde. Dat zegt directeur Arwi van der Sluijs van NFIR.

Arwi van der Sluijs is directeur van cybersecurity-onderneming NFIR. Zijn bedrijf is er één van een handvol die kunnen worden ingeschakeld voor de incident response bij een datahack. Hij is verbaasd over het trage handelen van de KNVB.

Advies om altijd snel te handelen

“Een van onze collega-bedrijven heeft als professionele incident response-aanbieder de KNVB vanaf het begin geholpen bij deze hack. Ik weet alleen vrijwel zeker dat deze traagheid tegen het advies van onze collega’s in is gegaan.

Begin april dit jaar word je gehackt en wordt je systeem gegijzeld. Twee weken later weet je dat er 300 GB aan gegevens is gestolen. Dan is het zaak om snel te handelen. Binnen onze branche zijn we gewend zoiets binnen een paar weken af te handelen.

Bedrag vaak onderhandelbaar

“In 80% van de gevallen die wij als NFIR hebben begeleid, was er bovendien te onderhandelen over de hoogte van het geëiste bedrag. Gepraat wordt over meer dan 1 miljoen euro. Dat weet ik niet. Wat ik wel vermoed, is dat de KNVB duurder uit is vanwege het lange wachten.

We zijn vijf maanden verder en de KNVB komt nu pas met een officiële verklaring dat ze betaald hebben. Het lijkt erop dat er een interne strijd is geweest over de te volgen koers en dat er daarom halve maatregelen zijn genomen.”

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie