Dit moet de nieuwe Huawei-telefoon met HongMeng OS kosten

Jordi Smit
Het Chinese bedrijf Huawei komt zoals bekend binnenkort met een eigen besturingssysteem op de markt, genaamd HongMeng OS. De Chinese staatskrant Global Times zegt de kosten van de nieuwe smartphone te weten.

Vervanger HongMeng OS

De nieuwe Huawei-smartphone met HongMeng OS moet voor ongeveer 2.000 yuan, wat omgerekend zo'n € 260,- is, in de schappen liggen. Dat meldt de Chinese krant op basis van bronnen. Het besturingssysteem moet als vervanger dienen voor de Android-software die nu op de telefoon staat. Wegens eerdere sancties van de VS mag Google zijn licentie niet meer aanbieden aan Huawei. HongMeng OS moet voor Huawei de oplossing bieden.

HongMeng OS niet nieuw

HongMeng OS is overigens niet nieuw bij Huawei. De software bestond al langer, maar werd ingezet voor andere doeleinden. Huawei gebruikte de software vooral voor internet of things-apparatuur. De software wordt nu verder uitgebreid, zodat het geschikt is als Android-vervanger.

LEES OOK: Octrooiaanvraag op Samsung AR smartglasses

Vermeende spionage

Topman van Huawei Liang Hua zei vorige week tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers nog dat het bedrijf liever het Android-systeem blijft gebruiken, maar het Chinese merk lijkt voor een alternatief te moeten gaan. Huawei ligt al langere tijd onder de loep vanwege vermeende spionage. Nederland deed ook al onderzoek naar het voorval.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi