Dit moet je weten over de aanleg van glasvezel

Redactie WINMAG Pro
Nog niet zo heel lang geleden was glasvezel een begrip waar we in Nederland nog amper van hadden gehoord. Vandaag de dag is dit heel anders en is dit volgens experts eigenlijk de allerbeste internetverbinding.

Bovendien wordt het Nederlandse glasvezelnetwerk continu uitgebreid. In steeds meer gebieden wordt deze aansluiting namelijk aangelegd. Hoe dit precies gedaan wordt, lees je in dit artikel.

Het proces dat gebruikt wordt voor het aanleggen van glasvezel bestaat uit meerdere stappen. Hieronder vind je hier een overzicht van.

Plaatsing van wijkcentrale

Er moet eerst een wijkcentrale geïnstalleerd worden, wat ook bij glasvezel buitengebied het geval is. Nadat dit gedaan is, moet het glasvezelnetwerk ook nog aangelegd worden in de straat. De stoep ligt hiervoor over het algemeen een tijdje open.

Tot aan je woning

Zodra het glasvezelnetwerk aangelegd is in je straat wordt het tot aan de voorgevel van je huis geplaatst. Hiervoor zijn regelmatig werkzaamheden nodig in je voortuin. Voordat dit gedaan wordt, zul je hiervoor eerst toestemming moeten geven. Er zijn overigens geen werkzaamheden nodig als de installateurs niet dieper hoeven dan 60 centimeter. Ze kiezen er dan juist voor om de kabels voor glasvezel internet door je tuin te schieten totdat ze je gevel bereiken. Dit wordt een tuinboring genoemd en is een stuk makkelijker om uit te voeren. Het is ook nog eens beter voor je tuin.

In je huis

De benodigde kabel ligt inmiddels tot aan je woning, maar het moet uiteraard nog je huis ingebracht worden. Anders kun je alsnog geen gebruik maken van een glasvezelverbinding! Je moet daarom een afspraak maken hiervoor. Tijdens deze afspraak wordt de glasvezelkabel doorgetrokken en zo komt het in je woning. Vervolgens wordt ook nog de FTU geïnstalleerd in de meterkast door de specialist.

Actief maken van glasvezelnetwerk

Alhoewel de glasvezelkabel ondertussen in je woning ligt, beschik je nog niet over een glasvezelverbinding. Hiervoor moet je namelijk eerst een abonnement afsluiten. Vervolgens zal een monteur van de provider die je abonnement aanbiedt bij je huis langskomen. Deze installateur schakelt dan je glasvezelnetwerk in zodat het daadwerkelijk actief wordt. Je moet hiervoor dus een afspraak maken met de provider, niet met de operator. Vergeet niet om bij het afsluiten van je glasvezelabonnement alle opties met elkaar te vergelijken! Kijk hierbij niet alleen naar de prijs van het contract, maar ook naar de snelheid, algemene voorwaarden en recensies.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie