Duitsland sluit Huawei niet per definitie uit

Jordi Smit
In tegenstelling tot andere landen, neemt Duitsland geen maatregelen om Huawei uit te sluiten van zijn toekomstige 5G-netwerk. Dat hebben meerdere Duitse ministers bepaalt.

Uitsluiten Huawei

Dat meldt het Duitse medium Handelsblatt donderdag. De stap volgt na pogingen van de Verenigde Staten om apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei niet toe te staan in Europese telecomapparatuur. De VS ziet het overtuigen van Europese bondgenoten als een 'topprioriteit'.

Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent de zorgen omtrent Chinese spionage, schrijft Handelsblatt, maar wijst ook op de economische belangen omtrent de aanleg van het 5G-netwerk. Wel werken de Duitse telecomautoriteit en IT-autoriteit momenteel aan richtlijnen en voorwaarden omtrent de veiligheid van het netwerk. Volgens bronnen van Handelsblatt moeten die richtlijnen klaar zijn voordat de veilig voor frequenties voor het 5G-netwerk van start gaat.

LEES OOK: AI Huawei maakt achtste symfonie Schubert af

Britse autoriteiten over Huawei

Huawei vormt volgens Britse autoriteiten nog altijd een veiligheidsrisico voor de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Huawei een aantal veranderingen in apparatuur en software heeft doorgevoerd, is dit volgens de autoriteiten niet voldoende.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi