Duurzaam, ook als je van technologie houdt

Redactie WINMAG Pro

Je hoeft het nieuws er niet voor aan te zetten om te begrijpen dat het niet best is met onze planeet. De ozonlaag, de plastic soep in de oceaan en de oerbossen die als gras gemaaid worden. Het zijn allemaal zulke grote problemen dat je je als mens heel klein gaat voelen. En hoe kun jij dan bijdragen aan het verbeteren van deze planeet?

De grote problemen kun jij met jouw eigen handen niet oplossen. Tenzij je besluit naar de oceaan te reizen en daar zelf plastic op te gaan ruimen, maar die kans is klein. Er zijn gelukkig wel andere kleine dingen waarmee jij kunt bijdragen aan een betere wereld. Want de verandering die de wereld nodig heeft moet ook bij de gewone mens vandaan komen, bij de mens die consumeert en koopt. Dus, bij deze een aantal tips die jou kunnen helpen te verduurzamen, ook als je van technologie houdt.

Koop geen nieuw meer

Een van de grote oorzaken van deze wereld, waarin geld belangrijker is dan de persoon zelf, is de manier waarop wij kopen. Elk jaar een nieuwe telefoon, een nieuwe laptop en om de zoveel tijd een nieuwe televisie. En niet omdat de vorige het niet meer doet. Maar gewoon, omdat de nieuwe net iets sneller is of meer up to date is. Je voelt het in de portemonnee, maar de planeet voelt het vooral in de grondstoffen die langzaam opraken. Ben jij bijvoorbeeld toe aan een nieuwe telefoon? Kijk dan eens rond op marktplaats. Koop je liever bij een webshop dan vind je online een tweedehands of refurbished iPhone 8 van telefoondiscounter.nl bijvoorbeeld. Een kat in de zak kopen van criminelen is verleden tijd, met de opkomende tweedehands handelaars en winkels. Kies dus wat vaker voor tweedehands producten, of het nu technologie, meubels of kleding is.

Waar kan jij energie besparen?

Misschien heb je wel heel veel elektrische apparaten in huis. Een computer, laptop, tv, telefoon, koelkast, printer, wasmachine, droger, vaatwasser en natuurlijk alle verlichting. Bij veel apparaten kun je al besparen op energie, dat voornamelijk op een erg onmilieuvriendelijke manier gewonnen is. Tijdens het kopen van een product kun je bijvoorbeeld letten op het energieverbruik van het apparaat. Laat apparaten ook niet op stand-by staan, dan verbruiken ze voor niets stroom. Het kan helpen een stekkerdoos aan te schaffen met een knopje, zodat je alle apparaten voor je gaat slapen met één druk op de knop uit kunt zetten. Heb je dit niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact na opladen, en laadt apparaten niet langer op dan nodig. Het zijn kleine dingen waarmee jij een steentje bij kunt dragen aan een betere wereld. Vooral als je van technologie houdt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie