Ecologische transformatie vraagt om actie: drie technologische oplossingen die het verschil maken

Redactie WINMAG Pro

Het klimaat verandert, daar zijn de meeste Nederlanders van overtuigd. Het is dan ook geen verrassing dat een groot deel zich zorgen maakt. Het is daarom belangrijk dat we actie ondernemen om een duurzame toekomst te waarborgen. Maar wat moet er precies gebeuren en welke stappen moeten we zetten? 

Uit onderzoek van Veolia blijkt dat iets meer dan de helft (53%) van de Nederlanders ervan overtuigd is dat technologische innovaties ingezet moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan. Marianne Mulder, Advisor Environmental Strategy bij Veolia, zet drie belangrijke innovaties op een rij die het verschil kunnen maken in de strijd tegen klimaatverandering en in het bereiken van een circulaire economie.

RIFT – ijzerpoederverbranding als nieuwe energiebron

Het verduurzamen van de (Nederlandse) industrie is een enorme opgave waarvoor er eigenlijk maar twee opties zijn; waterstofverbranding en elektrificatie. Toch zijn beide onvoldoende om aan de alsmaar groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen. Ons waterstofnetwerk is ontoereikend en het elektriciteitsnetwerk kan de extreem grote vraag van niet alleen consumenten, maar ook bedrijven niet op elk moment aan. 

We moeten kijken naar nieuwe alternatieven. Eén van de mogelijke én veelbelovende technieken is ijzerbrandstof, dat door Renewable Iron Fuel Technology (RIFT) in energie wordt omgezet. Het is een schone en circulaire manier om grote hoeveelheden warmte op te wekken. Bij het verbranden van ijzerbrandstof komt namelijk thermische energie vrij, zonder dat er CO2-uitstoot aan te pas komt. Het roest dat overblijft kan je vervolgens terugvoeren tot ijzerbrandstof met duurzame energie, zoals waterstof. 

Momenteel wordt onderzocht hoe het Iron Fuel-concept op grote schaal toegepast kan worden. Bij een eerste proefopstelling in Helmond werden via het warmtenet van Ennatuurlijk al 500 huishoudens verduurzaamd.

Nieuwe innovaties in plasticrecycling

Bij het recyclen van plastic wordt vaak een grijze kleur plastic opgeleverd. Een kleur waar veel bedrijven niet op zitten te wachten. Door roet toe te voegen kleurt het kunststof zwart,  waardoor producenten deze kunnen gebruiken voor producten als bloempotten, emmers en auto-onderdelen. Toch moeten er meer use-cases voor recyclaat komen om plastic recycling de boost te geven die het nodig heeft. Het kleurenpalet van gerecycled plastic uitbreiden is daarin een belangrijke stap. 

Een goede stap is het gebruik  van sorteertechnologieën die ook toegepast worden bij glas. Dit gaat op basis van kleur, waarbij een slimme sorteermachine de verschillende soorten glas ‘wegschiet’. Bij plastic werkt het min of meer hetzelfde. Het systeem herkent met sensortechnologie de kleur van kleine snippers kunststof en blaast de verschillende kleuren plastics uit de stroom. De techniek is echter een stuk complexer, aangezien plastic aanzienlijk lichter is dan glas. Het perfectioneren van deze technologie is daarom erg belangrijk, omdat sorteermachines hierdoor een uitgebreider kleurenpalet kunnen sorteren. Dat maakt het mogelijk om gerecyclede kunststoffen in veel meer verschillende kleuren te kunnen maken. Zo wordt het interessanter voor bedrijven om met recyclaat aan de slag te gaan.

Energiemonitoring voor gebouwen

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. In februari 2023 voldeed slechts 55 procent van de kantoren hieraan. Door slimme meters en sensoren in het kantoorgebouw te installeren, zijn bedrijven in staat om het energiegebruik en de luchtkwaliteit in kantoren nauwgezet te monitoren. 

Doordat je zulke zaken nauwkeurig kan meten en visueel kan maken binnen een dashboard, weten bedrijven wanneer er energie te besparen valt door installaties preventief te vervangen, machines en systemen goed te onderhouden en efficiënt om te gaan met bijvoorbeeld verlichting en andere elektrische apparaten. Zonder al te grote investeringen is het al mogelijk om 5 tot 10 procent energie te besparen. Dit zijn belangrijke en laagdrempelige stappen die duurzame bedrijfsvoering mogelijk maken.

Marianne Mulder, Advisor Environmental Strategy bij Veolia, zegt: “Klimaatverandering is een serieuze uitdaging die we als maatschappij moeten aanpakken. Technologie biedt gelukkig innovatieve oplossingen, maar er is twijfel over hoe we zulke technologieën grootschalig gaan realiseren. Bedrijven en de overheid moeten samenwerken om innovaties te testen, implementeren en op te schalen. Een beetje lef tonen op zijn tijd en durven te leren van fouten hoort hier ook bij. Alleen dan kunnen we substantiële stappen zetten in de klimaattransitie.” 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie