Een development team inhuren voor ICT-projecten, hoe werkt dat?

Redactie WINMAG Pro
Kom je als bedrijf handen te kort als het gaat om IT-projecten? Of moet er binnen een korte tijd een applicatie gemaakt worden en heb je hier niet genoeg mankracht voor? Dan kun je eens denken aan het inhuren van een development team. Een development team werkt volgens methodieken waarbij er binnen een korte tijd resultaat kan worden neergezet. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

 

Kom je als bedrijf handen te kort als het gaat om IT-projecten? Of moet er binnen een korte tijd een applicatie gemaakt worden en heb je hier niet genoeg mankracht voor? Dan kun je eens denken aan het inhuren van een development team. Een development team werkt volgens methodieken waarbij er binnen een korte tijd resultaat kan worden neergezet. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Zelfsturend team

Het inhuren van een development team brengt veel voordelen met zich mee. De meeste teams werken met Agile. Agile teams zijn zelfsturend en bestaan uit developers die goed op elkaar zijn ingespeeld. Alle rollen worden binnen het Agile team vervult, dus als klant hoef je zelf niet als manager op te treden. Het team kan daarnaast precies zo worden samengesteld zodat het voldoet aan alle wensen. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan frontenders en backend architecten en zoek je een Devops engineer met verstand van Jenkins dan kan het team precies volgens deze specificaties worden samengesteld.

Wat is Agile precies?

Agile maakt het voor organisaties mogelijk om met continue verandering om te gaan. Het staat en bedrijf toe om te kunnen groeien in een wereld waar veel onzeker, complex en onduidelijk is. Bedrijven moeten hierdoor net zo wendbaar worden als hun omgeving. Een Agile team is zelfsturend en zelforganiserend en heeft altijd klantwaarde als uitgangspunt. Het werk wordt uitgevoerd op een herhalende manier waarbij er sprake is van interactie met de gebruikers.

Niet hard, maar slim werken

Bij Agile gaat het om slim werken, niet om hard werken. Het gaat erom meer werk in minder tijd uit te voeren. In korte cycli wordt er gewerkt aan relatief kleine taken waarbij er sprake is van continue feedback van de klant of de eindgebruiker.

Scrum

Een veel gebruikte manier van Agile werken is Scrum. Binnen een scrum team zijn er drie rollen vertegenwoordigd: de product owner, die de belangen van de stakeholders vertegenwoordigt, de scrum master bewaakt het proces en ondersteunt het development team. Bij Scrum wordt er gewerkt met sprints. Een sprint is een vaste periode, meestal van twee weken waarin een increment wordt opgeleverd. Een increment is een waardevolle deeloplevering van het project.

Wat zijn de voordelen van scrum?

Scrum is de meest gebruikte software ontwikkelingsmethode van dit moment. Deze methode van Agile werken heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen.

Efficiënt werken

Doordat er steeds aan een tussendoel wordt gewerkt wordt er snel resultaat opgeleverd en is het eenvoudiger om bij te sturen tijdens het project. Zo kom je niet voor verrassingen te staan aan het einde van het project en worden grote en kostbare aanpassingen voorkomen. 

De klant bepaalt

Vanuit de klant wordt er een product owner aangesteld die nauw betrokken is bij de sprints van het development team. Hierdoor heeft de klant veel invloed op het proces en de prioriteiten. De product owner neemt tijdens de sprints namelijk de beslissingen. 

Verbetermechanisme

Binnen scrum reflecteer je op het werk dat je oplevert, maar ook op de samenwerking met het team. Na afloop van iedere sprint is er een retrospective waarbij het team en de product owner aanwezig zijn. Door terug te kijken op wat er goed ging en wat er beter kan wordt het functioneren van het team verbeterd.

Stakeholders worden betrokken

Na afloop van iedere sprint wordt er een sprint review gehouden zodat alle stakeholders op de hoogte zijn van de vorderingen die er zijn gemaakt. Dit geeft de stakeholders de kans in een vroeg stadium hun feedback geven waardoor er geen verrassingen ontstaan.

De scope is flexibel

Welke functionaliteiten er ontwikkeld worden kan in de loop van de tijd veranderen. De product owner is continu bezig om prioriteiten te stellen om te bepalen welke functionaliteiten echt bijdragen aan het product. Dit kan betekenen dat er gaandeweg een andere koers gevaren wordt.

Teamwerk

In een scrumteam werk je hecht met elkaar samen. Hierdoor heerst er vaak een optimaal teamgevoel en de teams zijn volledig zelfsturend. Dit zorgt ervoor dat er samen bergen werk verzet worden met een mooi resultaat.


 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie