Een pinapparaat in je zaak, wat komt erbij kijken?

Redactie WINMAG Pro
Nederlanders pinnen graag. Ieder jaar wordt er meer gepind.

Heb je een eigen zaak dan kun je er niet omheen: pinbetalingen. Voor ondernemers heeft het meer voordelen als klanten meer pinnen. Pinnen is goed voor de omzet en het werkt efficiënter. Daarnaast is het een stuk veiliger dan contant geld. In dit artikel lees je alles over pinnen.

Klanten geven meer uit

Kunnen klanten pinnen in je zaak, dan geven ze net iets meer. Ze hebben namelijk altijd genoeg geld bij zich, dus ook voor net dat extra’s. Als ondernemer kun je hier op inspelen door bijpassende producten aan te bieden. Ben je bijvoorbeeld kapper, dan kun je hierop inspelen door de klant naast het wassen en knippen ook nog een extra shampoo te verkopen.

Pinnen is efficiënter

Het is gunstig als klanten pinnen. Het afrekenen gaat sneller en je bent minder tijd kwijt aan het beheer van je betalingen. Werken met contant geld kan snel al veel tijd kosten, bijvoorbeeld in horeca. De kas opmaken, geld storten en wisselgeld regelen. Allemaal extra werk, dat vaak ook nog foutgevoelig is. Hoe meer klanten er pinnen, hoe minder werk je hebt. 

Pinnen zorgt voor minder risico

Pinnen verhoogt de veiligheid binnen het bedrijf. Je loopt minder risico op diefstal. Voor criminelen valt er minder te halen. Een goede manier om overvallers buiten de deur te houden is door stickers op de deuren te plakken die aangeven dat je alleen pinbetalingen accepteert.

Pinnen is goed voor de klanttevredenheid

De meeste mensen willen graag digitaal afrekenen. Daarom is pinnen goed voor de klanttevredenheid. Pinnen werkt sneller dan contant betalen en dat waarderen klanten. Als je ergens niet kunt pinnen dan levert dat bij veel mensen irritatie op. Meestal omdat ze geen contant geld bij zich hebben. 

Hoe werkt een pinapparaat?

Een pintransactie wordt meestal binnen een paar seconden goedgekeurd. Meestal hoe je niet eens meer je pincode te gebruiken bij lage transactiebedragen. Hoe werkt een pinapparaat eigenlijk? Het proces verloopt in vijf stappen:

Verificatie van de betaling

De klant toont zijn kaart, de kaartlezer kan dan de informatie van de kaart lezen. Betalingen kunnen ook verricht worden via een mobiele portemonnee of een QR-code. De bank van de ondernemer ontvangt het verzoek en neemt contact op met de bank van de klant om de kaart te verifiëren en tot autorisatie over te gaan. 

Betalingsopdracht

De bank zal nagaan of er genoeg geld op de rekening van de kaarthouder staat en of de gegevens juist zijn. Vervolgens wordt de transactie goedgekeurd of geweigerd. Dit gebeurt allemaal binnen een paar seconden.

Goedkeuring

Als de transactie wordt goedgekeurd wordt er een antwoord naar de kaartlezer gestuurd, waarin informatie staat dat de transactie is goedgekeurd. 

Wat kost een pinapparaat? 

Een pinapparaat kun je huren of kopen. Als je een nieuwe pinautomaat koopt dan vergt dat een investering tussen de 500 en de 800 euro. Dit zijn de kosten van de pinautomaat zelf en alle apparatuur en bekabeling. Koop je nu een nieuw pinapparaat dan is deze gecertificeerd tot 2026.

Installatiekosten

Soms komen er ook installatiekosten kijken bij het gebruiken van een pinapparaat. Deze kosten zijn eenmalig en bedoeld om het pinapparaat klaar te maken voor gebruik. Het pinapparaat wordt gekoppeld aan je bankrekening en wordt aangesloten op het betaalverkeer binnen Nederland. Na de installatie hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken en aan te sluiten op de internetverbinding en je kunt gelijk beginnen met het ontvangen van betalingen.

Servicekosten

Kosten die bedoeld zijn voor automatische updates en het onderhoud van het pinapparaat zijn de servicekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het soort pinapparaat en zijn meestal niet erg hoog. 

Mobiel pinapparaat

Wil je graag een pinapparaat dat je overal mee naartoe kunt nemen? Dan kun je ook kiezen voor een mobiele pinautomaat. Een mobiel pinapparaat werkt met een mobiele internetverbinding. Je kunt hem eenvoudig gebruiken op externe locaties of als extra afrekenpunt. 

Pinapparaat huren

Heb je slechts een korte periode een pinapparaat nodig? Dan is een pinapparaat huren ook een optie. Een pinapparaat kun je vaak al huren vanaf tien euro per dag. Heb je het pinapparaat niet meer nodig, dan lever je hem gewoon weer in.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie