Een VPN verbinding voor online veiligheid, privacy en anonimiteit

Redactie WINMAG Pro
Online privacy en veiligheid is iets wat de afgelopen jaren steeds meer naar voren komt. Privacyschendingen door grote bedrijven zijn vrijwel maandelijks nieuws en ook hackers worden steeds actiever. Jouw online veiligheid loopt constant risico, maar met het gebruik van een VPN kan jouw online activiteit geanonimiseerd worden en jouw privacy gegarandeerd. Maar hoe werkt dat precies? Hoe zorgt zo’n VPN verbinding voor online veiligheid en wat kan je er verder mee?

Hoe werkt een VPN verbinding?

  • Je wilt een actie uitvoeren op je apparaat.
    Dit kan het bezoeken van een website zijn, een applicatie openen, etcetera.
  • Je apparaat stuurt deze data naar de VPN server.
  • De VPN server voert de actie voor je uit.
  • De resultaten (website / applicatie / zoekopdracht) worden teruggekoppeld naar je apparaat.

Zo’n VPN verbinding is vrij gemakkelijk op te zetten via een VPN protocol op vrijwel ieder apparaat. Veel mensen kiezen er echter voor om gebruik te maken van een betaalde VPN service. De reden hiervoor is dat het zelf opzetten van een VPN verbinding je enkel de mogelijkheid geeft om te verbinden met een door jou ingestelde server. Met een betaalde VPN verbinding zijn er veel verschillende mogelijkheden qua VPN servers en kun je zelf de beste uitkiezen.

Hoe zorgt een VPN voor online veiligheid?

Hetgeen wat een VPN verbinding zo veilig maakt is het feit dat er tussen jouw apparaat en de VPN server een beveiligde/versleutelde tunnel zit. Dit houdt in dat alle data die vanaf jouw apparaat naar de VPN server wordt gestuurd via deze versleutelde tunnel gaat. Dit maakt het voor kwaadwillenden erg lastig om toegang tot jouw data te krijgen.

Het IP-adres van jouw VPN server kan achterhaald worden, maar in de meeste gevallen kan dit niet meer terug getraceerd worden naar jouw apparaat. De enige manier waardoor iemand jouw IP-adres nog kan achterhalen is als de VPN service waar je gebruik van maakt gebruikerslogs bewaart. Ga dus voordat je een abonnement afsluit bij een VPN service even na of deze enige logs van je opslaat.

Vooral op openbare Wi-Fi netwerken is een VPN een verstandige keuze. Iedereen op hetzelfde openbare netwerk kan namelijk jouw data inzien als ze hier de technische kennis voor hebben. Dit wil je natuurlijk niet, helemaal niet wanneer je een betaling aan het doen bent of aan het inloggen bent op je e-mail adres. Een VPN versleutelt de data en garandeert dus je veiligheid

Wat kun je verder met een VPN

Een VPN heeft naast privacy, anonimiteit en online veiligheid nog een reeks andere functionaliteiten waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht:
 

  • Geografische barrières en censuur omzeilen.

Een veel gebruikte functie van een VPN is het omzeilen van geografische blokkades. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Amerikaanse Netflix. In Amerika is het Netflix aanbod aanzienlijk groter dan in Nederland, dus er zijn veel Nederlanders die met een VPN verbinden met een Amerikaans IP-adres om Amerikaanse Netflix te kijken. Ook als je in landen met censuur geblokkeerde websites wilt bereiken zal een VPN de oplossing zijn.
 

  • Vanuit huis verbinden met het bedrijfsnetwerk.  

Veel bedrijven ontzeggen toegang tot netwerken buiten het bedrijfsnetwerk. Dit zorgt er voor dat werknemers die vanuit huis willen werken een VPN zullen moeten gebruiken om te verbinden met de VPN server van het bedrijf.
 

  • Anoniemer online.  

Naast de vele handige dingen die je met een VPN kunt hechten veel mensen hoge waarde aan anonimiteit en privacy online. Een VPN is een uitstekende manier om privacy en anonimiteit te waarborgen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie