Eerste indruk: Chromebooks schieten ernstig tekort

Redactie WINMAG Pro
Een langbeloofd stukje hardware heeft recentelijk zijn intrede gedaan: vanaf 15 juni kun je naar de winkel rennen om een Chromebook van Google te scoren. Maar is dat wijsheid? Wij denken van niet.

Google presenteerde onlangs een nieuw type netbook, de Chromebook, draaiend op Chrome OS. Volgens Google hét besturingssysteem dat de concurrentie (Windows / Mac OS) gaat wegvagen. Wij gokken van niet, want Chrome OS is een redelijk vreemd concept. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat de gebruiker altijd over een breedbandinternetverbinding beschikt.

 
Vandaar ook dat de Nederlandse varianten met een mobiel breedbandabonnement van KPN worden uitgerust. KPN, dat steeds meer onder vuur komt te liggen vanwege onbegrijpelijke prijsverhogingen en stiekem meegluren met dataverkeer van gebruikers.
 
En och, met een Chrome-notebook de grens overtrekken is een rampzalig slecht idee vanwege de roamingtarieven. Zonder internet begin je namelijk helemaal niets met een dergelijke Chromebook. Zowel je software als je documenten staan allemaal online.
 
De paar apps die vanaf de zomer online gaan werken, zijn met name uiteraard Googletools als Docs en Agenda. 'Even' normale software opstarten kun je echt vergeten. Het is daarom des te vreemder dat Google zich vooral wil richten op het bedrijfsleven en scholen. De eerste categorie zit echt niet te wachten op een totaal andere denk- en werkwijze aangaande de IT-infrastructuur. En scholieren? Die moeten juist zo universeel mogelijk worden opgeleid en klaar voor het echte leven uit de studie rollen. En het echte leven op de werkvloer bestaat voor het overgrote deel uit Windowsgebaseerde oplossingen en langzaam aan ook wat meer op MacOS gebaseerde zaken. 
 
Maar Chrome? Te laat, te kortzichtig. Want als je onderweg ergens met een klant krijgt te maken met wie je een deal kunt sluiten en je notebook doet het niet omdat er geen internet beschikbaar is sta je toch een beetje voor joker. De dekkingsgraad en bandbreedte van draadloos internet schiet nog tekort voor dergelijke ambities. Zeker tijdens spitsuren lopen mobiele webverbindingen vrijwel compleet 'dicht' bij diverse providers.
 
De prijs van een Chromebook komt waarschijnlijk ergens tussen de 230 euro en 345 euro te liggen. Min of meer vergelijkbaar met een veel flexibeler netbookje. O ja, en vergeet ook de maandelijkse prijs voor de mobiele breedbandverbinding niet, daar tel je als bedrijf het lieve sommetje van 21 euro voor neer. Daar kun je als bedrijf toch ook heel leuke SAAS-oplossingen mee bekostigen, maar dan via de standaard kantoorpakketten. Scholieren mogen voor het ‘vriendenprijsje’ van 15 euro aan de slag.
 
Kortom: er moet wel een héél groot wonder gebeuren alvorens de Chromebook geaccepteerd wordt door één van beide doelgroepen. If ever.
afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie