Eerste telefoons met camera achter scherm

Fenna Kiebert
De Chinese telefoonmerken Xiaomi en Oppo zijn de eerste bedrijven die toestellen op de markt brengen waarvan de camera in het scherm is verwerkt. Dit laten zij weten via Twitter. De telefoons hebben geen inkepingen, randen of uitschuifmodules.

Eerste telefoons met camera achter het scherm 

Oppo toonde de nieuwe telefoon maandag in een filmpje op Twitter. ‘Bekijk de allereerste beelden van onze selfiecamera achter het scherm’, schrijft het bij de video van de nieuwe display.

LEES OOK: Het internet: waar staan we en waar gaan we heen?

Van Xiaomi verscheen eveneens een filmpje van een verborgen camera in het scherm. Het account Ice Universe liet de beelden ook zien via Twitter. ‘Xiaomi heeft een video laten zien van een verborgen camera op de Xiaomi Mi 9’, schrijft de accountbeheerder.

Details nog onbekend

Verdere details over de technologie zijn nog niet bekend. Ook is het nog onduidelijk wanneer de telefoons met camera's onder het scherm daadwerkelijk op de markt worden gebracht. Vooralsnog gaat het om vroege prototypes. Oppo-topman Brian Shen schrijft wel dat het nog lastig is ‘om verlies in beeldkwaliteit’ tegen te gaan met de camera.

Met een camera achter het scherm wordt het mogelijk om een volledig display op de voorkant van een telefoon te plaatsen, zonder het scherm te doorbreken voor een camera. De afgelopen jaren werden de schermen al groter en werd er in het scherm ruimte vrijgemaakt voor camera's door middel van inkepingen of gaten. Andere bedrijven, zoals Oppo en OnePlus, lieten ook al de camera uit de bovenkant van het toestel naar boven schuiven. De ontwikkeling met een camera die onzichtbaar is en in het scherm verwerkt zit, is nog nooit eerder gebruikt en zal daarom een nieuwe, grote stap voor de technologie zijn.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna