Engelse Google Assistant is cooler

Jeroen van Onselen
Dat Google Assistant in het Engels meer aankan dan in het Nederlands weten we allemaal. Toch is het even schrikken als je ziet hoeveel meer de assistent in Amerika kan dan hier. Lees even met ons mee.

Op de blog van Google staat wat Google Assistant allemaal wel niet kan. Dat is best een indrukwekkende lijst. De centrale vraag in ons onderzoek is: wat kan de digitale assistent in het Engels wat hij in het Nederlands niet kan? We beschouwen er veertien. Spoiler alert: de Engelstalige assistent is way cooler dan de Nederlandstalige. Best jammer, want ook wij sprongen op onze stoel van enthousiasme toen Google de stap naar het Nederlands taalgebied waagde dit jaar.

Google Assistant thuis

1) Hey Google, let’s make chocolate chip cookies

In het Engels krijg je een stap-voor-stap uitleg hoe je mierzoete koekjes maakt. Hoe werkt dat in het Nederlands?

We maken er een Nederlandse vraag van:

b) Hey Google, laten we pannenkoeken maken.

Als reactie krijgen we een link naar een basisrecept van pannekoeken, met daarbij de suggestie om het recept bij AH te maken. Werkt dus niet goed.

2) Hey Google, start a timer for 5 minutes

In het Nederlands wordt dat dan:

b) Hey Google, start een timer voor 5 minuten

Werkt perfect.

3) Hey Google how many teaspoons are in a tablespoon?

b) Hey Google, hoeveel gram zit er in 240 kg?

Ook dit werkt perfect. Google rekent 204 000 gram uit. Een kniesoor die erover valt dat Google een Engels accent heeft in zijn antwoord, want hij heeft het over 240 kilograms.

4) Ok Google, buy me flour

b) Hoe je het ook vertaalt in het Nederlands, dit werkt niet.

Vraag 5 en 6 combineert Google Assistant met een Nest Hello-deurbel en Google Homes. Dat kunnen we nu niet testen, dus die slaan we over. Dat geldt ook voor vraag 7 die de assistent combineert met Chromecast. De functie werkt vlekkeloos in het Engels. Wie de hoofdtaal van zijn smartphone op Engels instelt, kan via Google Assistent en de Chromcast ook in Nederland Netflix bedienen. Je kan de tv aanzetten, een film op Netflix kiezen, het volume wijzigen en de film doorspoelen. Wat opvalt is dat de Assistent dat heel snel doet.

Slechter in het Nederlands

Score tot nu toe: Engels gaat het Google Assistant beter af dan Nederlands. Dat concludeerde Bright eind juli al heel snel naar de invoering van Google Assistant in het Nederlands. Helaas is er een kwartaal later dus nog weinig veranderd. Hoe doet de assistent het in een andere setting? We vervolgen de vragenlijst na het videofragment van Bright dat verscheen na de invoering van de digitale assistent.

Google Assistant onderweg

8) Hey Google, text Ashley that I’ll be there in 20 minutes.

b) Vertalen we met: Hey Google, sms Pieter dat ik er over 20 minuten ben

Werkt. Echt lekker werkt deze functie niet, hoor. Je moet nog wel twee keer op het scherm drukken voordat het bericht wordt verzonden, omdat Google Assistent wil weten welke Pieter in je telefoonboek het betreft. Dat gepiel op het scherm in het verkeer is levensgevaarlijk en wil je juist vermijden. Je kunt dat omzeilen door de achternaam van Pieter erbij te noemen.

De formulering naar Pieter ziet er knullig uit. Hij krijgt het bericht: 'dat ik er over 20 minuten ben.' Hij zal het wel snappen, maar het is niet goed genoeg. Je zou dat kunnen overkomen door de vraagstelling aan te passen.

8b, tweede kans) Hey Google, sms Pieter ik ben er over 20 minuten

Dat werkt wel.

9) Vraag 9 is prachtig in het Engels. Je kunt daar al pratende een koffie bestellen bij Starbuks en een parkeerplekje reserveren met SpotHero. Hier niet.

10) Hey Google, how long does it take to drive to the closest Starbucks?

b) Hey Google, hoe lang is het rijden naar de dichtstbijzijndste Starbucks?

Werkt als een trein. Wat opvalt is dat Google je de weg wijst via Google Maps, zonder dat je de app hebt geïnstalleerd. Wil je de routebeschrijving hebben, dan moet je wel een navigatie-app installeren. Dat hoeft niet Google Maps te zijn, als het maar een navigatie-app is.

11) Speel op Spotify Weezer werkt in het Nederlands net zo goed als in het Engels. Niet gelijk doorklikken als er 'Spotify openen' op je scherm staat. Even wachten, en Google doet dat voor je.

Voor de leuk
Je kan spelletjes spelen in het Engels.

12) Hey Google, play Toy Story Freeze Dance.

b) Hey Google, play Toy Story Freeze Dance. Wist Google bij vraag 11 nog dat Weezer de naam van een Amerikaanse band is, bij deze vraag gaat het mis. Hij vertaalt het met 'friz Dance' en gaat dan naar YouTube Music. Na nog een keer vragen gaat het goed, maar dan nog verwijst hij je naar YouTube. Overigens kan je wel spelletjes spelen met Google Assistant, maar daar gaat het hier niet om.

13) In vraag 13 koppel je een tweede taal aan Google Assistent. Helaas heb je daar helemaal niets aan in het Nederlands, omdat Google (nu nog?) alleen de volgende talen ondersteunt: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Japans. Best indrukwekkend trouwens.

14) Hey Google, tell me something good. Ook die werkt helaas alleen in het Engels en zelfs dan nog alleen in Amerika. De app geeft je daar een dosis positief nieuws door om de dag positief te beginnen. Klinkt goed, jammer dat-ie het in het Nederlands niet kan.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen