Epson brengt ode aan de inkjet

Jeroen van Onselen
Hoewel in menig kantoor de laserprinter de lakens uitdeelt, heeft de aanschaf van een inkjet voordelen die de laser je niet kan bieden. Wat nu volgt is een ode aan de inkjet.

Ons testmodel maakt deel uit van de WF-C5000-serie, inkjetprinters die prestaties neerzetten waar menig laserprinter jaloers op is. Zo schrijft Epson de printer 90 procent zuiniger is dan vergelijkbare laserprinters en wat betreft veelvoorkomende, kleine afdruktaken nog sneller is ook. Dat alles doet deze machine goedkoper dan vergelijkbare laserprinters (50 procent minder kosten per pagina in kleur!).

Voor een kantoorprinter is die niet groot, maar denk niet het even onder je arm mee te nemen naar je flexplek. Het fysiek klaarmaken van de printer is appeltje-eitje. Bij ons exemplaar heeft Epson royaal inkt meegeleverd. Een heldere handleiding legt uit hoe dat inladen moet en al gauw is alles op zijn plek. Het LCD-scherm geeft daarbij heldere instructies en is een grote hulp.

De printkwaliteit ziet er keurig uit. We hadden ook niet anders verwacht van Epson. En hij is inderdaad rap. Het energieverbruik hebben we niet kunnen controleren, maar aangezien het apparaat niet hoeft op te warmen zoals een laserprinter, is de genoemde energiebesparing zeer aannemelijk.

Kopiëren en scannen

Het woord ‘printer’ dekt niet de lading, want ze kunnen ook kopiëren en scannen. Voor wie er nog behoefte aan heeft, je kunt er mee faxen. Daar is deze machine geen uitzondering op. Wat het scannen aangaat, daar zit echt een meerwaarde in voor het bedrijfsleven. We zien onder andere opties voor scannen via e-mail. Dit is een tijdbesparende functie die het goed doet in dagelijks gebruik. Kopiëren kan de Epson ook. Dat gaat weer via een reeks makkelijke drukken op het scherm. Net als bij de installatie merken we dat Epson goed heeft nagedacht over de routing op het scherm.

Netwerk

Je kunt de printer in je netwerk zetten via ethernet of wifi. Een bedrade verbinding heeft wat ons betreft altijd de voorkeur boven een draadloze verbinding, maar het kan beide. Draadloos kan ook met Airprint van iOS en de andere bekende apps.
 


Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF

WINMAG Pro 9,0

De printer kan razendsnel printen vanuit slaapstand, is snel en maakt weinig geluid. De afdrukkwaliteit is uitstekend en de afdruksnelheid is hoog. Ronduit fascinerend is het LCD-informatiescherm dat ons netjes bij de hand neemt. Daarnaast zijn er aanvullende factoren die ons doen besluiten tot het geven van een hoog beoordelingscijfer. Het apparaat is minder belastend voor het milieu dan laserprinters van merken bij de concurrent vanwege een fors lager stroomverbruik. Ook kan deze printer 10.000 zwart-wit pagina’s aan (kleur 5.000) zonder dat je verbruiksartikelen hoeft te vervangen, dankzij het hoogste inktrendement in dit segment. De lege inktzakken zijn het enige afval, die mogen gewoon bij het restafval. 

De Epson stoot een verbluffend 92 procent minder CO2 uit dan laserprinters in hetzelfde segment. In een tijd waarin het milieu zo’n belangrijke rol in onze samenleving speelt, zijn dit feiten die we meenemen in onze eindbeoordeling.

Specs

Prijs: € 309,- excl. BTW
Wifi: 802.11b/g/n op 2,4 GHz
Wifi-security: WEP, WPA2-PSK, WPA2-enterprise
Type scanner: flatbed
Scanresolutie: hoofdscan 1200 dpi, subscan 2400 dpi
Lichtbron scanner: LED
Interface: hi-speed USB
Faxsnelheid: tot 33,6 kbps
Interface fax: RJ-11
Connectiviteit: wifi en ethernet + via de smartphone
Info www.epson.nl/make-the-switch

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroenvan Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJeroen