Ethische dataverzameling dankzij microbetalingen

Redactie WINMAG Pro

Onze persoonlijke gegevens worden voortdurend online verzameld, of het nu is terwijl je een nieuwsbericht leest, boodschappen doet, of een rondje in het park rent. Het is ironisch dat we hier niet meer door worden verrast, omdat het inmiddels als de norm wordt beschouwd. Of het nu gaat om ons winkelgedrag, biometrische gegevens of vitale informatie, de data-economie kent geen grenzen. Bedrijven en overheidsinstanties hebben toegang tot aanzienlijke hoeveelheden consumentengegevens, en deze hoeveelheid groeit gestaag. Dit roept de vraag op of technologie kan worden ingezet om dataverzameling ethischer te maken. Wellicht kunnen microbetalingen de sleutel zijn tot deze transformatie.

Microbetalingen zijn kort gezegd kleine financiële transacties die online plaatsvinden, deze betreffen meestal bedragen van minder dan een euro en soms zelfs minder dan een cent. Deze microbetalingen waren traditioneel moeilijk te verwerken vanwege transactie- en verwerkingskosten. Blockchaintechnologie heeft hier verandering in gebracht.

Geld verdienen aan je eigen data

Het is duidelijk dat er momenteel een intense strijd gaande is om gegevens winstgevend te maken. Vooral gezondheidsgegevens zijn zeer gewild, ondanks het feit dat het bijzonder gevoelige informatie betreft. Bijvoorbeeld, bij het gebruik van gezondheidsapps worden gegevens zoals hartslag, stappen en slaappatronen vastgelegd. Toch hebben individuen weinig controle over hun eigen gezondheidsgegevens. Bovendien hebben de meeste gebruikers geen duidelijk beeld van hoe hun gegevens worden gebruikt. Een verontrustend gebrek aan transparantie.

Wat als individuen volledige zeggenschap kunnen krijgen over hun gegevens en de mogelijkheid hebben om deze zelf te verkopen? Door individuen controle te geven over hun persoonlijke gegevens en hen de kans te bieden er financieel voordeel uit te halen, wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan het datalandschap. Individuen ervaren niet alleen economische voordelen, maar hebben ook meer autonomie over hun persoonlijke gegevens, terwijl organisaties worden aangemoedigd om te opereren binnen een ethisch kader dat is gebaseerd op toestemming. Met transparantie en eerlijkheid als kernwaarden kan een ethische benadering, ondersteund door microbetalingen, mogelijk de balans herstellen op het gebied van gegevensverzameling.

Bovendien is het van waarde voor de wetenschap: stel je bijvoorbeeld voor wat het voor een onderzoeksorganisatie zou betekenen om de hartslag van honderden of duizenden mensen te kunnen volgen tijdens een spannende voetbalwedstrijd. Dat zou een waardevolle bron van informatie zijn.

Een peer-to-peer marktplaats voor biometrische gegevens

Een peer-to-peer marktplaats voor biometrische gegevens is een systeem waarin individuen veilig hun biometrische gegevens kunnen verkopen zonder de tussenkomst van derden. In dit systeem hebben gebruikers de volledige zeggenschap over welke gegevens ze delen, met wie ze deze delen, en met welk doel. Blockchain vormt de kern van dit gedecentraliseerde gegevensuitwisselingssysteem.

Het proces werkt als volgt: gebruikers uploaden hun biometrische gegevens, die op hun eigen apparaten worden gecodeerd om de veiligheid te waarborgen. Voor het delen van gegevens is expliciete toestemming van de gebruiker vereist. Zonder deze toestemming blijven de gegevens voor anderen ontoegankelijk. Dankzij de onveranderlijke aard van blockchain-technologie wordt de integriteit van deze gecodeerde gegevens gewaarborgd.

Individuen die interesse hebben in toegang tot specifieke gebruikersgegevens kunnen een verzoek indienen en een vergoeding voor deze toegang aanbieden. Omdat blockchain fungeert als een gedecentraliseerd grootboek dat deze toegangsverzoeken en voorgestelde vergoedingen registreert, wordt transparantie en verantwoording in de uitwisseling gewaarborgd.

Wanneer een gebruiker besluit toegang tot zijn of haar gegevens te verlenen, deelt hij of zij de coderingssleutels die nodig zijn om de gegevens te ontsleutelen op een veilige manier met de koper. Deze stap is van cruciaal belang, omdat de gebruiker hierdoor nog steeds de volledige controle behoudt over wie toegang heeft tot zijn of haar gegevens, in lijn met de principes van geïnformeerde toestemming en gegevenseigendom.

Als volgende stap wordt het individu gecompenseerd voor het delen van zijn of haar gegevens. Hier komen microbetalingen in het spel. Wat microbetalingen mogelijk maakt, is de efficiëntie van blockchain bij het elimineren van tussenpersonen, wat ook de transactiekosten aanzienlijk verlaagt. Dit betekent dat zelfs een kleine vergoeding op een praktische en kosteneffectieve manier veilig en economisch kan worden overgedragen van de koper naar de portemonnee van de gebruiker.

Met elke stap van de transactie die wordt vastgelegd op de blockchain, ontstaat een onveranderlijk en openbaar controleerbaar grootboek van alle handelingen. Hierdoor kunnen alle betrokken partijen erop vertrouwen dat het proces is uitgevoerd zoals overeengekomen. Een peer-to-peer marktplaats voor biometrische gegevens, mogelijk gemaakt door blockchain-technologie, leidt tot een veiligere en transparantere benadering van het delen van gegevens, waardoor de manier waarop individuen en bedrijven met biometrische gegevens omgaan ingrijpend wordt veranderd.

Wat levert het organisaties op?

Op een fundamenteel niveau impliceert deelname aan een marktplaats voor biometrische gegevens dat organisaties expliciete toestemming van individuen verkrijgen om hun gegevens te gebruiken voor specifieke doeleinden, wat kan bijdragen aan de naleving van de regelgeving. Hierdoor tonen organisaties tevens hun toewijding aan ethische dataverzameling en het respecteren van de datarechten van individuen.

Op een praktisch niveau kan het rechtstreeks verkrijgen van gegevens van individuen die bereid zijn deze op de markt te delen, een kosteneffectiever alternatief zijn voor traditionele methoden van dataverzameling, waarbij organisaties zelf biometrische gegevens moeten verzamelen.

Bovendien kunnen organisaties, vooral die actief zijn in sectoren zoals gezondheidszorg, onderzoek en technologie, aanzienlijke voordelen behalen door toegang te krijgen tot een breed scala aan biometrische gegevens van een zeer diverse groep individuen. Deze gegevens uit de markt kunnen vervolgens worden gebruikt voor onderzoek, het begrijpen van menselijk gedrag en het bijdragen aan vooruitgang op verschillende terreinen, waaronder de gezondheidszorg, psychologie en sociologie. Door samen te werken met individuen die hun biometrische gegevens delen, krijgen organisaties ook de kans om een gevoel van partnerschap en betrokkenheid met hun gebruikers te bevorderen.

Eén ding is zeker: dit idee gaat verder dan alleen individuen vergoeden voor hun gegevens; het gaat er ook omdat zij volledige kennis hebben over welke data er wordt verzameld, hoe dat gebeurt en met welk doel. Hoewel microbetalingen niet de enige oplossing zijn voor ethische dataverzameling, vormen ze ongetwijfeld een solide startpunt. Zou dit een win-win kunnen zijn voor zowel individuen als bedrijven?

Dit is een artikel uit Baaz 4.2023. Lees hem nu digitaal: Baaz 4.2023!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie