Facebook streeft naar end-to-end encryptie, sluit grote overheden buiten

Redactie WINMAG Pro
Facebook heeft plannen voor een universele Messenger app. Dit wilt facebook beveiligen met end-to-end encryptie. Hierdoor blijven de gestuurde berichten tussen zender en ontvanger en komt er geen derde partij bij kijken. Meerdere landen sturen een open brief naar Facebook- oprichter Mark Zuckerberg als protest.

End-to-end encryptie voor universele app

Mark Zuckerberg wilt Facebook Messenger, Instagram Direct en WhatsApp samenvoegen tot een chatprogramma. De app zou beveiligt worden met behulp van end-to-end encryptie. Hierdoor zijn de gestuurde berichten alleen leesbaar door de afzender en ontvanger. Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn het hier niet mee eens. Door de beveiliging kunnen inlichtingendiensten niet meer mee lezen met gestuurde berichten. ‘Verbeteringen in de veiligheid van de online wereld mogen niet de overhand nemen van de veiligheid in de fysieke wereld‘, luidt het veelgehoorde tegenlicht.

LEES OOK: Anoniem internetten: wat zijn de nieuwste trends op dit gebied?

Veiligheid door end-to-end encryptie

In de gestuurde brief hebben de drie landen het over het aantal berichten dat inmiddels is onderschept. In 2018 heeft facebook 16,8 miljoen meldingen gestuurd naar het US National Center for Missing & Exploited Children. Dit is meer dan 90 procent van alle overheidsinlichtingen in dat jaar. Van alle Facebook-berichten met betrekking tot terrorisme en kindermisbruik is 99 procent gevonden met behulp van het huidige beveiligingssysteem. Dit beveiligingssysteem, en daarmee de vondst van deze berichten, valt zonder end-to-end encryptie weg.

De landen willen als het ware een achterdeurtje in de beveiliging. Hiermee bedoelen ze de mogelijkheid om inzage te hebben in gevallen van nood: een andere balans tussen de privacy en veiligheid van gebruikers. Een universele app met end-to-end encryptie kan gebruikt worden door bijvoorbeeld kindermisbruikers en terroristen. Door apps als dit blijven zij onder de radar en kunnen veiligheidsinstanties en opsporingsdiensten dit niet meer voorkomen. Met een achterdeurtje in het beveiligingssysteem kunnen berichten met slechte bedoelingen herkend en gefilterd worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie