Facebook verspreidde zelf ook nepnieuws

Ruben den Boer
Zeg je nepnieuws, dan zeg je Facebook. Al sinds het begin van de nepnieuws-discussie staat Facebook in een kwaad daglicht. Nu wordt het social media platform zelfs beschuldigd van het zelf verspreiden van desinformatie over hun critici en concurrenten. Die beschuldigingen komen voort uit een onderzoek van The New York Times.

Eerdere beschuldigingen Facebook

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Facebook beschuldigd wordt van het verspreiden van desinformatie. Het social media platform zou een te makkelijke manier bieden voor kwaadwillende om nepnieuws te verspreiden, zoals tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gebeurde. Het grote verschil is echter dat Facebook nu zelf desinformatie zou hebben verspreid, in plaats van slechts een platform te bieden.

Definers Public Affairs

Volgens The New York Times zou Facebook sinds 2016 steeds vaker contact hebben gehad met Definers Public Affairs, een pr-bureau uit Washington. De taak van Definers was om de negatieve aandacht van Facebook af te leiden. Dat deed het pr-bureau onder meer door tientallen negatieve berichten over andere tech-giganten zoals Google en Apple te verspreiden. Deze berichten werden geplaatst op NTK Network, een zogenaamde nieuwswebsite die beheerd wordt door Definers.

Facebook ontkent verspreiding van nepnieuws

Facebook was het niet eens met het artikel van The New York Times, waarin het social media platform wordt beschuldigd van de verspreiding van desinformatie. In een blogpost vertelt Facebook dat Definers Public Affairs niet in naam van Facebook zou hebben geschreven, en het bureau geen nepnieuws heeft verspreid.

Facebook zei daarnaast de banden met Definers te hebben gebroken. Vandaag zegt Mark Zuckerberg echter nog nooit van de samenwerking met het pr-bureau te hebben gehoord. Pas in het The New York Times artikel over de nepnieuws-verspreiding zou hij van de samenwerking hebben vernomen.

afbeelding van Ruben den Boer

Rubenden Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRuben