Frankrijk voert digitaks in voor techbedrijven

Frankrijk voert digitaks in voor techbedrijven

Jonas Bloemen
Frankrijk gaat techbedrijven als Facebook en Google belasting laten betalen over diens omzet: digitaks.

LEES OOK: Hét technologienieuws van de week

Dat maakte de Franse president van Economische Zaken, Bruno Le Maire, woensdag bekend. Hij presenteerde zijn plan aan het kabinet en parlement. De digitaks verplicht grote techbedrijven die internationaal meer dan 750 miljoen euro omzet draaien, waarvan in Frankrijk meer dan 25 miljoen euro, een belasting van drie procent te betalen. Naar schatting zal die heffing jaarlijks een half miljard euro opleveren. Volgens Le Maire moet er vanaf 1 januari 2019, met terugwerkende kracht dus, digitaks betaald worden.

Sinds in 2017 (Paradise Papers) bleek dat grote bedrijven zoals Facebook en Google via gunstige routes maar weinig belasting betalen. Dat zorgde voor wereldwijde ophef. Daarnaast ligt de belasting voor zulke techbedrijven een stuk lager omdat ze niet fysiek aanwezig zijn in een land. Sindsdien wordt onderzocht hoe dit te verhelpen is, om een eerlijkere schikking te treffen. 

Europese digitaks

Eerder onderzocht de Europese Unie al of er een digitaks ingevoerd kon worden. Dit ging destijds niet door omdat de lidstaten het er niet over eens konden worden. Duitsland was één van de tegenstanders. Zij vonden dat een bedrijf op die manier dubbel belasting betaald. In het Verenigd Koningkrijk is wel al een digitaks actief. Nederland staat open voor een digitaks maar wil dat dan wel op Europees niveau.