Technologie gaat niet alleen onze omgeving, maar ook ons mens-zijn

Gastexpert: IT-trends voor 2018? Kijk liever wat verder vooruit

Redactie WINMAG Pro
Er is iets mis met trendvoorspellingen. En wel het volgende: eigenlijk willen we elk jaar nieuwe fenomenen voorspellen, maar we zitten al jaren een beetje in hetzelfde vijvertje te vissen. Ga maar na: Internet of Things, het staat in bijna alle lijstjes, maar we hebben het er al jaren over. Kunstmatige intelligentie en machine learning doen het erg goed als voorspelling voor 2018, maar eigenlijk gaat het in veel gevallen eigenlijk gewoon nog steeds over big data (al jaren een graag geziene gast op trendlijstjes).

Dat is natuurlijk ook niet vreemd: IT-ontwikkelingen gaan snel, maar ook weer niet zó snel dat 2018 een compleet ander jaar wordt op technologisch gebied dan 2017. Het is ook best kortzichtig om elk jaar te kijken naar de IT-trends van komend jaar. Waarom: 2018 staat niet op zichzelf, wordt niet ineens volledig anders dan 2017. Door zo te focussen op de nabije toekomst, zien we het allerbelangrijkste over het hoofd, en dat is de verdere toekomst. Want daar kunnen we eigenlijk ook al best zinnige dingen over zeggen, die veel meer betekenis hebben dan de trends van volgend jaar.

De allesbepalende rol van IT

Natuurlijk is het zo dat dankzij Internet of Things (IoT) allerlei apparaten met elkaar worden verbonden, dat we steeds meer (big) data op een intelligente manier kunnen analyseren (machine learning). Maar deze trends kun je niet los zien van het doel waarvoor we ze willen gebruiken op de langere termijn: ons leven beter maken. Dat we op dit moment in een fase zitten waarin apparaten steeds meer met elkaar gaan praten (IoT) en we een explosie aan data tot onze beschikking hebben, dat is minder belangrijk als je het beziet in het licht van de maatschappelijke veranderingen die technologie gaat brengen. Daarom wil ik in een serie thema’s belichten die in mijn ogen nog belangrijker zijn als toekomstbeeld van technologie dan de thema’s die voorbijkomen in de vele jaarlijstjes. Hieronder het eerste thema: het gegeven dat we steeds intelligenter worden.

We worden net zo slim als Einstein

Hoewel we al jaren met het idee van een superintelligent wezen spelen in fi lms en boeken, en we volgens het Flynn-effect ook daadwerkelijk ieder decennium slimmer worden, hebben we zelf deze mate intelligentie (nog) niet bereikt. Het Flynn-effect toont aan dat de IQ-scores sinds 1930 vanuit natuurlijke evolutie gemiddeld met drie punten per decennium zijn gestegen. Dit zou betekenen dat het gemiddelde IQ in 2018 maar liefst 24 punten hoger zou moeten liggen en in ongeveer twee eeuwen tijd de gemiddelde mens even slim zijn als Stephen Hawkins of Albert Einstein, met een IQ van 160.

Maar wie zegt dat het Flynn-effect natuurlijk verloopt? Technologieën zoals Computer-Assisted Learning (CAL) en Artifi cial Intelligence (AI) versnellen deze groeicurve drastisch. Eeuwen veranderen daarmee in decennia. Genetische technologie is bij uitstek een voorbeeld van een dergelijke invloedrijke digitale trend. Deze technologie stelt ons in staat om DNA te manipuleren en kopiëren, wat uiteraard gevolgen heeft voor de biologische ontwikkeling van de mens. Met behulp van deze technologische trends zal het niet lang duren voordat we allemaal zo slim zijn als Einstein.

Wat betekent dit voor de maatschappij? Als mensen super intelligente wezens worden, veranderen de menselijke ervaringen in het geheel. We worden kennisbronnen groter dan het internet en bezitten verwerkingscapaciteiten op het niveau van kwantumcomputing. Daarmee wordt het lastig te bedenken wat de grenzen zijn van onze capaciteiten met een extreem hoog IQ. De tijd zal het leren.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie