Gastexpert: Vier overwegingen voor Windows-optimalisatie en -migratie

Thomas Verhaeghe
Elk bedrijf dat een overstap naar Windows 10 overweegt, zou prioriteit moeten geven aan het optimaliseren van de eindgebruikerservaring. Natuurlijk is het van belang dat je meet hoeveel medewerkers binnen het bedrijf al werken met het nieuwe besturingssysteem, maar het ware succes van de overstap is alleen vast te stellen aan de hand van de verbetering van de gebruikers- en applicatieprestaties.

Mocht een bedrijf nog niet begonnen zijn met de overstap naar Windows 10, dan staat dat vast en zeker volgend jaar op de agenda. Er zijn verschillende redenen voor deze overstap, maar de belangrijkste is wel dat Microsoft niet langer de besturingssystemen die ouder zijn dan Windows 7, ondersteunt. Daarnaast is er de securityreden: voor veel bedrijven essentieel en een struikelblok voor veel oudere Windows-systemen. Verder voorziet Windows 10 klanten van nieuwere applicaties die qua bedrijfsvoering en productiviteit ongetwijfeld tot vooruitgang leiden.

De redenen voor het overstappen op Windows 10 zijn wel duidelijk, maar zoals met de meeste grote veranderingen binnen een bedrijf, is een goede planning essentieel. Een complete organisatie overzetten naar een nieuw besturingssysteem is namelijk niet zomaar gedaan. Veel CIO’s worstelen tijdens dit proces met het inschatten van hoelang de migratie in beslag neemt. Grote bedrijven met duizenden gebruikers doen er soms een jaar tot anderhalf jaar over om de transitie te volbrengen. Maar zelfs als het minder lang duurt, is het belangrijk dat iedereen weer zo snel mogelijk aan het werk kan voor een optimale continuïteit van diensten en beschikbaarheid van devices. Om de migratie vlot te laten verlopen, hebben bedrijven daarom een goede strategie nodig. De eerste stap daarin is weten wat je tijdens elke fase van de migratie wilt bereiken.

Vier overwegingen

1. Welke devices gebruik je?
De volledige eindgebruikersomgeving moet worden herzien, of het nu gaat om laptops, desktops of andere devices binnen het bedrijf, die meegaan in de transitie. Inventariseer welke besturingssystemen waar worden gebruikt, want veel bedrijven hanteren een combinatie van onder meer Windows XP tot Windows 7 of 8. Sommige oudere devices zijn niet compatibel met Windows 10. In dat geval moeten ze worden vervangen door nieuwere hardware.

2. Hoe zit het met BYOD?
Houd rekening met de medewerkers die hun eigen device gebruiken, of een combinatie van hun eigen en door het bedrijf beschikbaar gestelde devices voor bedrijfsapplicaties. Doe je dit niet, dan heeft dat mogelijk invloed op de toegang tot de tools en software waarmee zij werken. Daarnaast stelt dit je in staat alleen de applicaties te installeren, die iedere gebruiker ook echt nodig heeft op zijn eigen devices – en zorgt ervoor dat de juiste securitymaatregelen zijn ingesteld.

3. Vergeet de flexwerkers niet
De plek waar mensen werken heeft een enorme impact wanneer je een technologische verandering doorvoert op verschillende bedrijfsdevices. De meeste problemen doen zich voor bij de netwerktoegang van deze apparaten. Wanneer je de flexwerkers vergeet, kan dit een negatieve invloed hebben op je migratieproject, aangezien sommige locaties misschien eenvoudig zijn over te zetten, terwijl andere veel meer voorbereiding nodig hebben.

4. Het verleden is van belang voor de toekomst
Meet en noteer de prestaties van je bedrijfskritische applicaties voordat de migratie wordt ingezet. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht van de belangrijkste verbeteringen die de nieuwe software met zich meebrengt. Daarnaast is het goed om de eindgebruikerservaring voor en na de verandering te beoordelen, zodat je ziet of de migratie daadwerkelijk haar vruchten afwerpt.

afbeelding van Thomas Verhaeghe

Thomas Verhaeghe | Country Manager, Riverbed Benelux

Bekijk alle artikelen van Thomas