Getest: Barco ClickShare

Geert van der Klugt
Nu we na de eerste crisisklappen weer op beide benen pogen te staan, wordt het voor bedrijven alsmaar belangrijker om zich aan te passen aan het ‘hybride’ werken, waarbij er naar een balans tussen de thuis- en kantoorwerkplek wordt gestreefd. Hierin speelt technologie een centrale rol.

Wereldwijd onderzoek van Barco wijst uit dat veel werknemers opnieuw verlangen naar het kantoor. Daarbij speelt de langdurigheid van het huidige thuiswerkbeleid een rol. Werknemers missen het sociale aspect en de samenwerking die kwamen kijken bij werkwijze op een kantoor. Tegelijkertijd verduidelijken de cijfers dat de flexibiliteit en vrijheid van thuiswerk evengoed worden gewaardeerd. Daarmee verandert de ‘optimale werkplek’ naar een hybride werkplek.

Wending

Hybride vergaderingen komen tot stand. Dit zijn meetings tussen thuiswerkers én kantoordeelnemers. Het belang van video- en audiokwaliteit blijft groot. Dus mogen draadloze camera’s, microfoons en apparatuur voor het streamen van audiovisuele content niet ontbreken.

Jammer genoeg ontbreekt dergelijke apparatuur vaak. Zowel kantoor-als thuiswerkers kampen met een wirwar aan kabels en ervaren moeite bij het deelnemen aan een centrale vergadering. En zelfs wanneer dit wél lukt, komt een ontbreken van video of audiokwaliteit regelmatig voor.

Dus valt de beleving van een traditionele vergadering in het niet. Tegelijkertijd is die beleving wel degelijk digitaal na te bootsen - mits je over de juiste tools beschikt.

ClickShare Conference

Dat brengt ons op Barco’s ClickShare Conference. Het apparaat combineert technologie voor betere samenwerking met de mogelijkheid om wereldwijd met collega’s te verbinden.

Na één druk op de knop wordt alle randapparatuur in een vergaderruimte deel van je laptop, waaronder speakers, de soundbar, microfoon en meeting room display. ClickShare Conference deelt de apps van je laptop draadloos op het beeldscherm van de vergaderruimte en verbindt ze met de camera(‘s) en luidsprekers voor een betere hybride vergadering.

De tool is te beschouwen als tolk tussen diverse merken en systemen die je in een vergaderzaal vindt. De compacte hardware slaat draadloos de brug tussen je laptop en de camera’s in een vergaderruimte, waardoor het voor elke medewerker mogelijk wordt om de meeting via een eigen laptop te hosten. Nood aan dure of exclusieve systemen vervalt. Vertrouwde software (MS Teams, WebEx, Skype, Zoom, enzovoorts) is bruikbaar en levert niet in op de collectieve productiviteit.

Via een Conferencing Button verbindt je in enkele seconden draadloos met de camera's, microfoons, soundbars en andere AV USB-randapparatuur in een ruimte. De bijbehorende app draait op een device naar wens, van desktop tot Android en iOS. Hiermee beschik je - naast het delen van schermen - over een groot aantal geavanceerde functies. Over die functies lees je online verder.

Eerst was er ‘Bring Your Own Device’. Nu maakt Barco het mogelijk om een eigen vergaderruimte mee te nemen, en belooft ‘Bring Your Own Meeting’ de wereld te veroveren.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert