Glasvezel: hoe lang moeten we nog wachten?

Joël van Vugt
Een keuze tussen kabel, DSL en glasvezel is eenvoudig gemaakt. Met download- en uploadsnelheden van maximaal 500 Mbit/s is glasvezel onverslaanbaar. Toch is ruim tien jaar na de allereerste glasvezelkabel nog niet eens de helft van Nederland voorzien van glasvezel. Hoe kan dat?

Toen KPN de glasvezelbranche in 2012 overnam van Reggifiber, dachten ze ongetwijfeld een belangrijke troefkaart in handen te hebben ten opzichte van hun concurrenten. Maar schijn bedriegt. Al snel kwam KPN erachter dat glasvezel aansluiten erg duur is.

Het uitrollen van het netwerk in de straat gaat nog wel, maar vooral de laatste meters van de hoofdkabel naar de huizen is erg prijzig. Als tussenoplossing gebruikt KPN nu het ‘oude’ kopernetwerk om kosten te besparen. Hierdoor gaat de downloadsnelheid omlaag naar 300 Mbit/s en de uploadsnelheid naar 30 Mbit/s.

Stadsproblemen

Echte glasvezel is een zeldzaamheid in Nederland. Helemaal in de grote steden is het een buitenkans als je als consument of bedrijf de mogelijkheid krijgt om je in te schrijven voor een glasvezelaansluiting. Het probleem van onze steden is namelijk dat ze enorm dichtbevolkt zijn. Glasvezel wordt aangelegd via ondergrondse graafoperaties. Deze operaties zijn niet alleen heel erg duur, maar werken ook enorm verstorend voor de infrastructuur in een stad. Met een beetje pech ontstaat er zo een verkeersinfarct. Gemeenten gooien de straat alleen open als het echt moet en tot die tijd komt er dus geen glasvezel.

Glasvezel is te goed

Een ander nadeel voor KPN is dat veel mensen helemaal niet zitten te wachten op glasvezel. Eigenlijk is het netwerk zijn tijd zó ver vooruit dat het meer levert dan we nodig hebben. Veel mensen nemen genoegen met kopersnelheden en zijn afhankelijk van doorlopend internet; glasvezelaanleg kan met gemak een paar dagen downtime opleveren.

Toenemende vraag

Met de opkomst van IoT (Internet of Things) technologie verandert er veel. De vraag naar bandbreedte zal de komende tien jaar enorm toenemen. Slimme koelkasten en verouderde koperverbinding gaan niet goed samen, waardoor oude netwerken met het jaar problematischer worden. Bovendien concentreert de bedrijvigheid zich meer en meer op de grote steden. Precies de plekken waar het dus zo moeilijk is om glasvezel aan te leggen. Het is wachten totdat de infrastructuur niet meer voldoet aan de vraag.

LEES OOK: Hoe lang moeten we nog wachten op de glasvezelkabel?

5G

Voor een partij als KPN is het vooral wachten totdat glasvezel winstgevend wordt, anders gaan ze het netwerk überhaupt niet aanleggen. Daar komt bij dat er in de verte alweer een nieuwe concurrent staat te wachten. Zowel consumenten als bedrijven hebben hooggespannen verwachtingen van 5G. Ook een verbinding die enorme datasnelheden kan verwerken; een verbinding waarvoor je bovendien geen verkeersstorende leidingen hoeft aan te leggen. Het is dus maar afwachten wanneer die glasvezelkabel jouw kant op komt, als hij nog komt.

Veenendaal

Meer dan 96 procent van de woningen in de gemeente Veenendaal heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet, meldt Stratix in een persbericht. Stratix deed onderzoek naar de breedbanddekking in Nederland. Veenendaal en omgeving loopt daarmee flink voor op het landelijke gemiddelde, waar nog maar 38 procent is aangesloten op glasvezel. Experts verwachten dat ook woningen in het buitengebied de komende twee jaar allemaal worden aangesloten op glasvezel. Het stedelijke gebied moet nog wat langer geduld hebben.

FTTH Conference 2019

Het jaarlijkse congres van de belangengroep voor glasvezel in Europa werd van 12 tot en met 14 maart 2019 gehouden in de RAI in Amsterdam. Het congres, dat naar eigen zeggen ‘s werelds grootste jaarlijkse evenement is op het gebied van glasvezelinternet, wordt bezocht door allerlei marktpartijen en politici die betrokken zijn bij de aanleg van glasvezel in de EU-lidstaten. Meer dan 3000 deelnemers uit meer dan 100 landen bezoeken de conferentie jaarlijks.

Glasvezel

Glasvezel is een haardunne vezel, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht. Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens razendsnel doorgegeven. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, des te sneller de informatie over en weer kan worden gestuurd.