Hoe lang moeten we nog wachten op de glasvezelkabel?

Redactie WINMAG Pro
Als je kunt kiezen tussen de kabel, DSL of glasvezel, dan weet je van tevoren wie er wint: de glasvezel natuurlijk. Met download- en uploadsnelheden van maximaal 500 Mbit/s is glasvezel onverslaanbaar. Toch is ruim tien jaar na de allereerste glasvezelkabel nog niet eens de helft van Nederland voorzien van glasvezel. Hoe kan dat? En gaat de glasvezel er nog komen?

Glasvezel aansluiten is kostbaar

Toen KPN de glasvezelbranche in 2012 overnam van Reggifiber, dachten ze ongetwijfeld een belangrijke troefkaart in handen te hebben ten opzichte van hun concurrenten. Maar schijn bedriegt. Al snel kwam KPN erachter dat glasvezel aansluiten erg duur is. Het uitrollen van het netwerk in de straat gaat nog wel, maar vooral de laatste meters van de hoofdkabel naar de huizen is erg prijzig. Als tussenoplossing gebruikt KPN nu het ‘oude’ kopernetwerk dat er al lag om kosten te besparen. Hierdoor gaat de snelheid wel omlaag naar 300 Mbit/s download en 30 upload. Maar goed, wie verbruikt er zoveel data?

Stadsproblemen

Echte glasvezel is dus een zeldzaamheid in Nederland. Helemaal in de grote steden is het een buitenkans als je als consument of bedrijf de mogelijkheid krijgt om je in te schrijven voor glasvezel. Het probleem van onze steden is namelijk dat ze enorm dichtbevolkt zijn. Graafoperaties onder de grond om glasvezel aan te sluiten zijn daarmee niet alleen erg duur, maar werken ook enorm verstorend voor de infrastructuur in een stad. Met een beetje pech ontstaat er zo een verkeersinfarct. Gemeenten gooien de straat dus alleen open als het echt moet en tot die tijd komt er dus geen glasvezel.

Glasvezel is te goed

Een ander nadeel voor KPN is dat veel mensen helemaal niet zitten te wachten op glasvezel. Eigenlijk is het netwerk zijn tijd zover vooruit dat hij meer levert dan we nodig hebben. En als je dan kunt kiezen tussen een paar dagen zonder internet zitten, met de nodige overlast in huis en rustig je oude kabelnetwerk gebruiken, dan kiezen veel mensen toch voor het laatste. Het werkt nu toch ook prima?

LEES OOK: Vijf tips voor een optimale internetverbinding

Toenemende vraag

Het probleem is natuurlijk wel dat met de opkomst van IoT-technologie er veel verandert. De vraag naar bandbreedte zal de komende tien jaar enorm toenemen en het is dan frustrerend als je nog meer verouderde koperverbinding zit die continu volloopt, waardoor je koelkast in de war raakt. Bovendien concentreert de bedrijvigheid zich meer en meer op de grote steden. Precies de plekken waar het dus zo moeilijk is om glasvezel aan te leggen. Het is wachten totdat de infrastructuur niet meer voldoet aan de vraag.

5G-internet

Voor monopolist KPN is het vooral wachten totdat glasvezel winstgevend wordt, anders gaan ze het netwerk uberhaupt niet aanleggen. Daar komt bij dat er in de verte alweer een nieuwe concurrent staat te wachten. Zowel consumenten als bedrijven hebben hooggespannen verwachtingen van 5G. Ook een verbinding die enorme datasnelheden kan verwerken. En waarvoor je geen verkeersverstorende leidingen hoeft aan te leggen. Het is dus afwachten wanneer die glasvezelkabel jouw kant op komt, als hij nog komt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie