Google brengt app tegen telefoonverslaving uit: Digitaal Welzijn

Ruben den Boer
Afgelopen zomer presenteerde Google tijdens hun I/O-presentatie een app die telefoonverslaving tegen moet gaan: Digitaal Welzijn. Dinsdag verscheen de app officieel in de Google Playstore. Althans, voor mensen met een Pixel- of Android One-telefoon.

Digitaal Welzijn is uitgerust met verschillende functies die mensen zouden moeten helpen telefoonverslaving tegen te gaan of voorkomen. Zo maakt de app inzichtelijk hoeveel tijd gebruikers op hun telefoon besteden, hoe vaak ze naar hun scherm kijken en hoeveel meldingen ze ontvangen. Google had deze gegevens natuurlijk al, maar maakt deze nu ook inzichtelijk in de strijd tegen telefoonverslaving.

Tijdslimiet op apps

Behalve dat de app het gedrag van gebruikers registreert en terugkoppelt naar gebruikers, beschikt de app over nog meer functies. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zelf timers zetten voor individuele apps. Gaan ze over hun zelf ingestelde tijdslimiet heen? Dan krijgen ze een waarschuwing van de Digitaal Welzijn app. Daarnaast kunnen gebruikers een tijd instellen wanneer de Bijna Bedtijd modus ingeschakeld moet worden. Die modus moet door middel van een verkleurd scherm, lagere helderheid en gedempte notificaties voor een beter nachtrust zorgen.

Ontwikkelaars in de strijd tegen telefoonverslaving

Telefoonverslaving begint een steeds reƫler probleem te worden in de maatschappij, zelfs de technologie-ontwikkelaars snappen dat. Daarom zetten enkele grote namen uit de industrie zich steeds meer in om hun apps of devices minder verslaven te maken. Zo bracht Apple eerder al een functie uit die erg lijkt op Digitaal Welzijn voor op haar iPhones, en kunnen gebruikers van Facebook en Instagram sinds kort ook tijdslimieten instellen.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben