Google ontslaat werknemers na datalek

Sterre Hartjes
Google heeft vier werknemers ontslagen na het delen van interne informatie. De werknemers keerden al een tijd de rug naar de denk- en werkwijze van Google. Twee van de ontslagen werknemers hadden eerder deze maand een hoofdrol in de protesten tegen Google.

Werknemers van Google hebben op maandag 25 november een memo gekregen waar n vermeld stond dat een viertal werknemers voor onbepaalde tijd is geschorst. De medewerkers werden ontslagen nadat onderzoek heeft aangetoond dat ze te maken hadden met het overtreden van het privacybeleid. 

'Er is verkeerde informatie in omloop geweest over dit onderzoek, zowel intern als extern', stelt de memo, getiteld 'Beveiligen van onze gegevens.' 'We willen duidelijk maken dat deze personen niet zijn ontslagen door het bekijken van documenten tijdens hun werk. Uit ons grondige onderzoek bleek dat de personen betrokken waren bij het geregeld opzoeken van werk- en persoonsinformatie van andere werknemers.'

Google protesten

Google bevestigt de memo, maar weigert veder commentaar te geven en te delen om welke werknemers het gaat. Rebecca Rivers, die eerder sprak over de contracten van Google met de Amerikaanse douane en grensbescherming, tweette dat ze een van de ontslagen werknemers was. Vorige week protesteerden Google-medewerkers in San Francisco tegen de ondervraging van Rivers en een andere medewerker, Laurence Berland, die plotseling en onbeperkt werden geschorst omreden van het delen van gevoelige informatie.

'Dit omdat ze zochten naar informatie, toegang kregen tot deze informatie en dit uiteindelijk buiten hun werk verspreidden. Dit gedrag bleef zich herhalen, zelfs nadat ze ons beleid over gegevensbeveiliging voorgelegd hebben gekregen', luidt de memo. 'Deze informatie, samen met details van interne e-mails en beschrijvingen over het werk van Googlers, werd gedeeld.'