Hands-on: Synology RT1900ac-router

Redactie WINMAG Pro
De aankondiging van een router door Synology tijdens de CeBIT dit jaar was verrassend. Immers, een router is iets volledig anders dan de opslagoplossingen waar de Taiwanese fabrikant om bekend staat. Toch, ook NETGEAR bedient de markt van zowel opslagproducten als netwerkapparatuur, dus waarom Synology niet?

En inderdaad, het eerste wat we dachten toen we dieper in de router en het bijbehorende besturingssysteem doken was: 'Waarom niet?'

Behuizing

De RT1900ac is een strak ontworpen router die zich direct thuis voelt tussen de nas- en rack-oplossingen die Synology aanbiedt. Eenzelfde zwart design, een stevige kunststof behuizing en natuurlijk het Synology-logo die bovenop het product is gestanst. Optioneel kun je een kickstand gebruiken die de router in een hoek zet. Achterop vind je drie externe antennes.

Specificaties

Aan boord heeft de router een dual core cpu van 1,0 GHz en een intern geheugen van 256MB. Qua wifi ondersteunt de router 802.11a/b/g/n en natuurlijk ac. Het is een dual-band router die zowel 2,4GHz (tot aan 600Mbps) als 5GHz (tot aan 1300 Mbps) ondersteund. Het is een ac-router, dus ook beamforming behoord tot de mogelijkheden voor gerichte hogere data transfers.

Aansluitingen en switches

De RT1900ac is voorzien van vier Gigabit lan-poorten op de router, alsmede een Gigabit wan-poort. Ook vind je een usb-poort en een sd-poort op de router. Dit biedt je opties voor randapparatuur als een printer bijvoorbeeld, waarmee je de router ook als printserver in kunt zetten. Maar ook is basic opslaggebruik een mogelijkheid, waarmee de roots van Synology toch nog naar voren komen in het device.

Synology Router Manager

Een groot voordeel dat Synology ten opzichte van de concurrentie heeft, is een hele goede naam op besturingssysteemgebied die perfect in tandem werkt met hun hardware. Hun DiskStation Manager-besturingssysteem (DSM) is een lekker toegankelijk os, makkelijk in het gebruik en met een zeer vriendelijke interface. Synology heeft de RT1900ac voorzien van een eigen besturingssysteem, Synology Router Manager (SRM). Het is helemaal ingericht zoals DSM, dus ben je bekend met dat besturingssysteem, dan voel je je in SRM direct thuis. Dan wordt ook duidelijk waarom de router een sd-poort aan boord heeft, want zoals in DSM, kun je ook in SRM pakketten installeren om de functies van de router uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een pakket voor een vpn-server of een media server-pakket wanneer je veel multimedia consumeert.

Via SRM krijg je ook meer geavanceerde opties tot je beschikking om de router naar smaak te configureren. Het toewijzen van bandbreedte aan connected devices bijvoorbeeld, of de toegang weigeren of beperken van bepaalde apparatuur tot bepaalde websites. Ook kun je de rol van de router zelf aanpassen. Maak er bijvoorbeeld een access point van, waarbij de wan-poort een extra lan-poort wordt.

Quick connect

Synology zet hoog in op QuickConnect, wat de RT1900ac ook ondersteunt. Deze service biedt Synology aan al haar klanten en werkt via een online account-systeem. Hiermee kun je waar dan ook ter wereld jouw eigen netwerk bereiken zonder dat je je netwerk moet configureren om dit mogelijk te maken. Handig als je een bestand nodig hebt op je nas en je van huis bent. Het is echt gericht op minder technisch onderlegde mensen, waarmee Synology, samen met DSM en SRM wellicht geavanceerde netwerkapparatuur toegankelijk maakt voor iedereen.

Doelgroep

Interessant is nu om te kijken welke doelgroep Synology eigenlijk voor ogen heeft met dit product. De zakelijke markt schiet meteen te binnen, maar net zoals de 2- en 4-bay nassen van Synology, leent ook dit apparaat zich prima voor mensen die thuis graag multimedia consumeren door middel van bijvoorbeeld een stream. Volgens de medewerker van Synology zijn beide groepen dan ook een doelgroep. Want zoals we later zullen zien biedt de router zowel gemak qua installatie en gebruik, iets wat een pre is voor consumenten, als verregaande configuraties en tot aan zeventig aangesloten devices, waardoor het apparaat prima functioneert in een mkb-organisatie.

Een precieze datum van release weten we nog, wel weten we dat de RT1900ac ergens in november uit moet komen. De prijs zal om en nabij de tweehonderd euro liggen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie