Twitter viert de verjaardag van de hashtag

HashtagDay: de hashtag van Twitter bestaat 11 jaar

Marc Boersma
Vandaag is het 11 jaar geleden dat de hashtag is uitgevonden. Vandaar dat Twitter deze dag uitroept tot Internationale #HashtagDay. Door het gebruik van de hashtag hebben mensen van over de hele wereld Twitter omgedoopt tot spreekbuis, onze cultuur gevormd en de wereld veranderd.

Belangrijke mondiale gebeurtenissen en Twitter zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wanneer er iets belangrijks gebeurt in de wereld, gebeurt dit op Twitter. Hashtags spelen hier een belangrijke rol in - ze leggen belangrijke gebeurtenissen vast of wakkeren nieuwe bewegingen aan.

Wereldwijd worden er dagelijks gemiddeld 125 miljoen hashtags gedeeld op Twitter om anderen helpen te zien wat er gaande is in de wereld en waar er op dit moment over wordt gesproken. Van luchtige onderwerpen tot aan serieuze maatschappelijke zaken; hashtags verzamelen overzichtelijk de relevante tweets over het gespreksonderwerp.

Politieke zaken

Zo werd de rivaliteit van voetbal aanhangers vorig jaar op pauze gezet toen het nieuws over de blijvende hersenschade van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri bekend werd. Via de hashtag #staystrongappie stroomde Twitter vol met steunbetuigingen van voetballers en voetbalfans.

Ook mengt Twitter zich graag in politieke zaken. Eind vorig jaar loog oud-minister Halbe Zijlstra over zijn ontmoeting met de Russische president Putin. In februari moest hij afstappen vanwege deze leugen. Dit vormde de aanleiding voor de hashtag #halbewaserbij. Twitter ging creatief los en photoshopte Halbe Zijlstra in foto’s van historische gebeurtenissen.

Naast politiek is het weer ook een geliefd gespreksonderwerp op Twitter. Via #storm werden foto’s gedeeld over de ravage die de storm aanrichtte begin dit jaar. Het RIVM activeerde deze zomer het #hitteplan vanwege de aanhoudende hoge temperaturen. Op Twitter werd hevig geklaagd over de hitte, maar kwamen mensen ook met verkoelende oplossingen zoals #hitteplansongs.

Top hashtags

Voor de mensen die nog niet weten wie er nu precies startte met de hashtag 11 jaar geleden: Chris Messina (@Chrismessina) tweette de eerste hashtag #barcamp. Dit was de eerste keer dat een hashtag werd gebruikt op Twitter.

Meest gebruikte hashtags in Nederland

Van de momenten die ons aan het lachen maakte tot gebeurtenissen die de wereld op zijn grondvesten deed schudden en solidariteit en communiteit inspireerde, hebben hashtags de wereld dichter bij elkaar gebracht op Twitter. Een aantal top hashtags die Nederlanders het meest hebben gedeeld in het afgelopen jaar zijn:

  • #vacature
  • #bitcoin
  • #f1
  • #voetbal
  • #brugopen
  • #ajax
  • #politie
  • #trump
  • #feyenoord
  • #VVD

Welk verhaal, welke gebeurtenis in welk deel van de wereld dan ook, het gebeurde ook op Twitter mét een hashtag.

Ook de redactie van WINMAG Pro maakt veelvuldig gebruik van #hashtags. De berichten van de deze site posten we ook op Twitter (en andere social media zoals LinkedIn, Google+ en Facebook) en daarbij gebruiken we voor onze volgers ook handige hashtags.

Overigens maken gebruikers op andere social media zoals Instagram, LinkedIn, Facebok en Google+ ook veelvulidg gebruik van hashtags. Het is een gemakkelijke manier om snel een overzicht te krijgen van berichten over hetzelfde onderwerp. De zoekresultaten van een hashtag op Twitter zijn weer te geven in verschillende categorieën  (Top, Meest recent, Personen, Foto's, Video's, Nieuws en Uitzendingen). 

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc