Heeft IOTA Internet of Things nodig of andersom?

Redactie WINMAG Pro
Wanneer het gaat om de blockchaintechnologie achter IOTA, dan gaat het automatisch over Internet of Things (IoT). Dit heeft ervoor gezorgd dat de twee in de wereld van de blockchain onlosmakelijk verbonden zijn, terwijl IoT al lang voor IOTA een begrip was. Het is daarom de vraag of IOTA het IoT nodig heeft of andersom – en of er wel alternatieven zijn voor beide ontwikkelingen.

IOTA IoT

IoT, de aanjager van de revolutie die voor de deur staat

De koelkast die zelf eieren en melk bestelt wanneer het op dreigt te raken –het is een standaardvoorbeeld dat genoemd wordt wanneer het gaat om IoT. Maar het gaat veel verder dan het doen van de boodschappen. Het IoT is de M2M-technologie (machine to machine) die ervoor zorgt dat apparaten en machines onderling kunnen bepalen wat de beste optie is aan de hand van vooraf bepaalde parameters. Een voorbeeld dat beter bij de ontwikkelingen past, is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto of de intelligente drone die ingezet kan worden in ontwikkelingslanden of rampgebieden. Daar worden de échte verschillen gemaakt door IoT. 

Het zou echter pas een goedwerkend systeem zijn wanneer er opties zijn om de machines en apparaten zelf ook betalingen te kunnen laten doen. Dan is er namelijk helemaal geen menselijk handelen meer nodig op het moment dat een zelfrijdende auto tol moet betalen of een drone opgeladen moet worden. In dat opzicht faalden de blockchaintoepassingen die iedereen kent. Bitcoin en Ethereum zijn namelijk niet schaalbaar genoeg om miljoenen microtransacties per dag te doen. En dat is wél nodig wanneer het IoT doorbreekt, een revolutie teweegbrengt en wereldwijd gebruikt gaat worden.

Waarom past IOTA hier dan wel bij?

IOTA is geen blockchaintoepassing die gebruikmaakt van de blockchain zelf. Het gebruikt Tangle, waarbinnen elke transactie twee andere transacties keurt. Dat betekent dat betalingen met IOTA alleen maar sneller gaan wanneer er meer gebruikers actief zijn op het netwerk, in tegenstelling tot betalingen met Bitcoin of Ethereum. Daarnaast is het oneindig schaalbaar én zijn er geen transactiekosten.

IoT IOTA

Dit laatste is van enorm belang. Wanneer het gaat om microbetalingen van minder dan een euro per transactie en dit meerdere malen per dag gebeurt, dan is het belangrijk dat er niet constant betaald moet worden voor de transacties zelf. Dan zou het IoT namelijk geen lang leven beschoren zijn omdat de kosten uit de klauwen zouden lopen.

Heeft IOTA IoT nodig of andersom?

IOTA is opgezet met het oog op het Internet of Things. Maar Internet of Things is evengoed afhankelijk van het succes van IOTA omdat dit nu de beste optie is voor het opzetten van een betalingssysteem achter het IoT waarmee de echte revolutie kan beginnen en zowel machines als apparaten ons nog meer werk uit handen kunnen nemen. De twee ontwikkelingen hebben elkaar nodig om samen aan de toekomst te werken en zijn daarbij afhankelijk van elkaars successen. Daarmee is het niet meer dan logisch dat deze twee altijd in een adem genoemd worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie