Helft starters in IT onderschat eigen talent

Redactie WINMAG Pro
IT-startersfuncties lijken soms te ver gegrepen

Slechts de helft (53%) van de startende IT-professionals denkt dat collega’s hen zien als een volwaardige IT-specialist. Dat blijkt uit onderzoek van Experis Academy, het opleidingstraject van IT-detacheerder Experis. Het onderzoek is uitgevoerd onder 204 IT-professionals die in de afgelopen vijftien jaar hun carrière in de IT zijn gestart. Daarnaast is maar liefst 51 procent van de starters in de IT-sector bang dat zijn collega’s hem onbekwaam vinden.

Behoefte aan extra kennis bij start carrière 

Ook heeft meer dan de helft (55%) van de starters in IT het gevoel over onvoldoende kennis te beschikken om hun carrière succesvol te kunnen te starten. Hierdoor hebben twee op de vijf (43%) IT-starters last van nervositeit bij het solliciteren. Bij sommigen leidt dat zenuwachtige gevoel ertoe dat zij niet solliciteren op IT-functies. Zo blijkt dat maar liefst 38 procent van de IT-starters niet solliciteert op startersfuncties omdat men naar eigen idee te weinig kennis heeft om die functie succesvol uit te voeren. 

Gebrek aan soft skills 

Het is niet alleen het niveau van kennis en kunde waar IT-starters zichzelf een onvoldoende op geven. Ook op het gebied van soft skills zijn er nog veel kansen te behalen. Zo zegt 43 procent van de starters het gevoel te hebben dat ze onvoldoende soft skills bezitten. 

Marcel Leijen, directeur bij Experis Academy: “We zien al langer dat er een nijpend tekort is aan gekwalificeerde ontwikkelaars en programmeurs. Starters moeten zich goed voorbereid voelen om de markt op te gaan. We hebben deze talentvolle mensen hard nodig en daarom zijn wij de Experis Academy gestart. Met de Academy bieden we starters of young professionals die passie hebben voor IT de kans om betaald een intensief onderwijsprogramma te volgen en certificering te behalen. Zo kunnen ze succesvol beginnen aan hun IT-carrière en mogen we hen verbinden aan uitdagende IT-projecten bij gerenommeerde bedrijven.”

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie