Het data warehouse mist datacommunicatie

Redactie WINMAG Pro
De werkelijke waarde van data kan alleen worden gerealiseerd als data worden gedeeld en hergebruikt. Chief Data Officers (CDO’s) worstelen echter regelmatig met het bruikbaar van data voor de business. Collega’s uit de organisatie zitten namelijk niet te wachten op de grote bulken aan informatie die ze nu krijgen.

De uitdaging is niet het verzamelen van data, maar het extraheren en projecteren van complexe gegevens in vereenvoudigde en bruikbare media voor de eindgebruikers van die data: het data warehouse mist datacommunicatie.

Verdrinken in data

Data warehousing ligt aan de basis van Business Intelligence. De belofte van beide is even mooi: meer holistische analyses zodat beleidsbeslissingen en strategieën gemaakt én geoptimaliseerd worden op basis van data. 

Maar waar CDO’s en data scientists goed overweg kunnen met cijfers, data en rapporten, blijkt in de praktijk dat business-collega’s de informatie vaak niet weten te benutten. Zij verdrinken in data: door de enorme overvloed aan gegevens verliezen ze het overzicht en, naarmate de complexiteit van data toeneemt, worstelen om prioriteiten te stellen en actie te ondernemen. 

CDO’s moeten de hoeveelheid data waarmee hun business-collega’s overspoeld worden terugbrengen door middel van context: zij krijgen alleen die data tot hun beschikking die ze nodig hebben om beslissingen te kunnen maken. Zo wilde cateraar Sodexo voedselverspilling terugdringen. Dat lukte simpelweg door hun kantinemanagers inzicht te geven in het geschatte aantal bezoekers van een restaurant, zodat zij nauwkeurigere voorraden konden bestellen. 

Datacommunicatie in het data warehouse

Dit kan eenvoudig gefaciliteerd worden in het data warehouse. Koppel niet alleen een data-exploratie tool, maar ook een datacommunicatietool aan het data warehouse. Deze maakt verbinding met de gegevensbron, van eenvoudige bestanden tot externe databases, dankzij connectoren als ETL, REST API, FTP, scripting, drag & drop, Live en Real Time Data. Het kan tevens op een BI-platform aangesloten worden. Een tool als Microstrategy staat connectie met andere platformen toe, maar ook met oplossingen zoals Tableau, Qlik of Power BI kan via een connector verbinding worden gemaakt.

Data-driven door datacommunicatie

Een dergelijke tool is daarmee dus een aanvulling op tools voor gegevensverkenning. De taak van de datacommunicatietool is puur het communiceren van de inzichten uit data-exploratie naar niet-technische zakelijke gebruikers. Datacommunicatie maakt het dankzij datavisualisatie mogelijk om inzichten effectief te communiceren en dat op grotere schaal te doen, zodat meer mensen ervan gaan profiteren en daarmee het bedrijf als geheel. Op die manier vormen het data warehouse en data team echt het kloppend hart van data-projecten en de organisatie.

Dit artikel is geschreven door: Baptiste Jourdan, mede-oprichter en VP sales bij Toucan Toco

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie