Hoe de Apple Watch 4 jouw leven kan redden

Hoe de Apple Watch 4 jouw leven kan redden

Jonas Bloemen
Apple heeft een nieuwe functie toegevoegd aan de Apple Watch 4, welke levensreddend kan zijn. De functie maakt hartritmefilmpjes en geeft melding wanneer je hartritme onregelmatig is. De functie bestond al, maar was in Europa lange tijd niet beschikbaar vanwege een keurmerk dat ontbrak.

LEES OOK: 'Apple Watch nog vijf jaar marktleider'

Wie gebruik wil maken van de functie moet beschikken over de updates watchOS 5.2 en iOS 12.2 De hartslagmeter meet 65 minuten lang of er afwijkingen zijn in het hartritme. Mocht er een afwijking zijn dan waarschuwt de Apple Watch 4 dat de gebruiker een dokter moet raadplegen. Tijdens de testperiode kreeg 0,5 procent een afwijkmelding, welke in 84 procent van die gevallen klopte. 

Meer dan Apple Watch 4

Niet alleen de Apple Watch 4 kan op deze manier je leven redden. Alle Apple Wachtes die watchOS 5.2 kunnen downloaden beschikken over deze hartslagmeter. De elektrocardiogramfunctie is echter wel alleen beschikbaar op de Apple Watch 4. Dat komt omdat er een hardware aanpassing nodig was aan de digitale kroon op het horloge. Het diagram meet de stroompjes die leiden tot een hartslag. De hardware van de Apple Watch 4 heeft echt een veel beperktere versie dan in de medische wereld. 

In de Verenigde Staten was de functie al sinds de herfst beschikbaar. Nu Apple beschikt over het CE-keurmerk voor de Europese Economische ruimte, mag de hartslagmeter nu ook in Nederland en andere Europese landen worden gebruikt.