Hoe gaan datacenters met hun energieverbruik om?

Redactie WINMAG Pro
De meeste datacenters verbruiken ontzettend veel energie. De ICT-sector zou zelfs 10 procent van alle elektriciteit verbruiken in de lidstaten van de Europese Unie. Het is dan ook logisch dat de bedrijven in deze sector hun energiekosten zoveel mogelijk proberen te besparen.

Als particulier kan je natuurlijk eenvoudig energie vergelijken, maar hoe doen deze grote bedrijven dit? Hieronder vind je alle stappen die een datacenter neemt om het energieverbruik binnen de perken te houden.

Grote bedrijven betalen zo min mogelijk

Ook een bedrijf stapt over van energie als blijkt dat de energie ergens anders goedkoper is. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat grote bedrijven ontzettend veel betalen voor hun energieverbruik. Een klein percentage verschil kan oplopen tot een gigantisch bedrag. ICT-bedrijven verdiepen zich dus nóg beter in de verschillende energiemaatschappijen dan de meeste consumenten doen. Elke energiemaatschappij weet dat een datacenter veel stroom gebruikt. Een datacenter krijgt daarom vaak ook allerlei aantrekkelijke energiedeals aangeboden.

Welke apparatuur verbruikt de meeste stroom?

Een datacenter heeft ontzettend veel apparatuur die stroom verbruikt. Zo staat een datacenter natuurlijk helemaal vol met servers. Echter kosten ook de koelsystemen gigantisch veel stroom. De temperatuur in een datacenter mag namelijk niet te hoog oplopen. De apparatuur kan niet tegen te hoge temperaturen, waardoor de temperatuur laag genoeg moet blijven. Om dit te realiseren wordt er gewerkt met ventilatoren en waterkoelsystemen. Grote bedrijven willen natuurlijk zuinige apparatuur, net als particulieren dit willen. Er worden daarom ook steeds strengere eisen gesteld aan het verbruik van de apparaten.

Datacenters kiezen voor zuinigere apparatuur

Datacenters gebruiken steeds zuinigere apparatuur. De kracht van de apparatuur is natuurlijk zeer belangrijk, maar de apparatuur van tegenwoordig wordt ook steeds zuiniger. Als je zoveel energie verbruikt als een datacenter, dan ga je natuurlijk goed opletten hoeveel de apparatuur verbruikt. Fabrikanten proberen steeds zuinigere apparatuur te ontwikkelen. Zo verbruikte apparatuur vroeger veel meer stroom dan nu. Servers waarbij gebruik gemaakt wordt van de nieuwste technieken, zouden zo’n 30 procent minder energie verbruiken dan oudere servers. Ook over de koelsystemen wordt steeds beter nagedacht, waardoor deze systemen minder stroom gaan kosten.

Net als particulieren, gaan ook datacenters relatief minder data gebruiken. Echter blijft de ICT-sector wel ontzettend hard groeien. Naar verwachting zal het energieverbruik in deze sector dan ook blijven toenemen de komende jaren. Dit komt echter niet doordat bedrijven minder zuinig worden, maar doordat de datacenters simpelweg enorm blijven groeien!

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie