Hoe je met een modern ERP-systeem door de bomen het bos wél ziet

Redactie WINMAG Pro
Door: Sietske Valkenburg, Sales Director bij Conclusion MBS

Bijna vier op de tien organisaties lopen weleens businesskansen mis, blijkt uit onderzoek. De oorzaak? Een ontoereikende IT-omgeving. Dat is onwijs zonde en onnodig, met de talloze moderne IT-oplossingen op de markt. En dan heb ik het niet over Artificial Intelligence (AI) of Machine Learning (ML). Het begint in de basis met het ERP-systeem. De waarde van een modern ERP-systeem is groot. Wie geen businesskansen wil mislopen, moet altijd over de juiste informatie beschikken. Alleen zo maak je immers de beste keuzes voor jouw organisatie. Dit gaat helaas nog geregeld mis. De helft van de IT-beslissers heeft bijvoorbeeld geen overzicht over waar ze informatie vandaan moeten halen door de wirwar aan applicaties en data binnen hun organisatie. En als de IT-beslisser dit overzicht al niet heeft, hoe zit het dan wel niet met de business? In deze blog vertel ik waarom een modern ERP-systeem hier uitkomst voor biedt.

Wat de business nodig heeft

Ondanks dat de meeste bedrijven over een digitaliseringstrategie beschikken, zien bijna zes op de tien IT-beslissers nog verbetermogelijkheden in de digitale transformatie van hun organisatie. Een strategie is natuurlijk één, maar het gaat vooral om de uitvoering. Een modern, cloudgebaseerd ERP-systeem zou onderdeel moeten uitmaken van deze strategie. Dit is immers het hart van de organisatie én de basis voor het opslaan en raadplegen van informatie die belangrijk is voor businessbeslissingen. Een verouderd systeem dat is ingericht op business requirements die zijn veranderd of niet meer passen bij de werkwijze in de organisatie, gaat hier moeilijkheden in geven. Want dat is vaak ook de leidraad voor maatwerk of specifieke add-ons. Een mismatch hierin maakt het voor de gehele organisatie lastig om de juiste informatie op te halen en dan gaan huidige businesskansen daar inderdaad onder lijden. Zaak dus om de IT-omgeving in te richten op wat de business nu nodig heeft.

Met de wind mee waaien

Een modern ERP-systeem gaat je natuurlijk de voordelen opleveren die de cloud an sich biedt. Denk aan schaalbaarheid, geen onderhoud en support wanneer nodig. Maar belangrijker voor het inspelen op businesskansen is beschikken over real-time data, zoals KPI’s of prognoses. Deze moeten op ieder moment en vanaf elke locatie voor iedereen te raadplegen zijn en opgeslagen staan in één platform, in plaats van in allerlei losse applicaties. Dit informatie-aspect van een modern ERP-systeem is cruciaal voor innovatie. Het stelt medewerkers in staat om in te spelen op wat de data op dat moment aangeven. Er is overzicht, waardoor je met de juiste informatie op zak aanhaakt (of bewust juist niet) op kansen die voorbij komen. Dit maakt je organisatie niet alleen flexibel, maar ook weerbaar. Oftewel, je kunt in vertrouwen met de wind meewaaien zonder het risico om daarbij om te vallen.

Met verenigde krachten

Uiteraard kleeft er ook nog een gebruikersvoordeel aan het overzichtelijk en toegankelijk hebben van informatie. Frustraties over het niet kunnen vinden van informatie zijn voorbij en er is één altijd te raadplegen waarheid. Dit vergemakkelijkt samenwerking, of dat nu online of fysiek is, op dezelfde afdeling of tussen verschillende afdelingen. Er is meer ruimte voor focus op wat er echt toe doet. En dat doet natuurlijk wat met zowel de gebruikerservaring van medewerkers als met de business. Dus, waarom medewerkers met een kluitje het riet insturen door vast te houden aan het systeem zoals hij is, terwijl een modern systeem medewerkers met één druk op de knop de juiste informatie laat vinden?

Door de bomen het bos zien

Of je nu al werkt in een modern ERP-systeem of nog stappen te zetten hebt, het kan geen kwaad om geregeld stil te staan bij veranderingen in de business, in de wereld van de klant of in beschikbare technologieën. Past dit nog bij de huidige inrichting van de IT-omgeving? Een ERP-systeem dat is afgesteld op behoeften vanuit de business als basis, maakt dat je goed geworteld bent en verder kunt groeien. Niet alleen voor de business, maar ook voor verdere innovaties zoals AI en ML. Het geeft je de slagkracht om te werken vanuit één bron, zonder af te doen aan de hoeveelheid informatie die je hebt opgeslagen en/of genereert. Zo zie jij voortaan ondanks alle bomen het bos nog.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie