Hoe lang kan je nog zonder de cloud?

Redactie WINMAG Pro
Als het gaat om de cloud raak je al snel een gevoelige snaar bij veel mensen. Eén groep, verreweg de grootste, ziet er vooral de voordelen van in en deelt ongeveer alles wat los en vast zit. Tegelijkertijd is er een opkomende groep bezorgde burgers die zich zorgen maken over het verdwijnen van privacy en de grote macht van onder meer Google, Facebook en Microsoft als het gaat om data. Accounts worden verwijderd en informatie wordt zorgvuldiger gedeeld met de buitenwereld. Alleen… hoe lang kan dat nog? En hoe ziet onze toekomstige computer er eigenlijk uit?

Op dit moment bevinden de meeste gegevens zich nog in de privésfeer. De meeste Nederlanders bewaren hun foto’s, documenten en andere informatie op hun PC. Daarbij vindt er inmiddels wel een grote verschuiving plaats. Dat komt vooral doordat we niet langer meer één apparaat gebruiken, maar vaak twee, drie of nog meer. In plaats van informatie continu over te zetten met lastige snoertjes, kun je dat veel efficiënter doen met de cloud. Met ‘Google Foto’s’ kun je iedere foto die je op je smartphone maakt direct automatisch laten uploaden. Je e-mail is in principe vanaf ieder apparaat te openen en het gebruik van virtuele harde schijven, zoals Google Drive, of OneDrive, maakt het inmiddels mogelijk om ook grote bestanden te delen.

Gedwongen inloggen

Bij Microsoft gebruikten ze vroeger de leus: ‘Microsoft everywhere’. Inmiddels is dat vervangen door ‘mobile-first, cloud-first’. Een hele andere benadering dus van hoe wij online werken. En dat zie je eigenlijk overal terug. Om een smartphone goed te laten werken, ben je gedwongen om apps te installeren die een account vereisen en daardoor jouw persoonsgegevens. Hetzelfde geldt voor tablets en in toenemende ook voor desktops en laptops.

Bijna onmogelijk

Wil je echt volledig onder de radar leven, zonder internet, zonder cloud en zonder je gegevens te delen. Dan is je smartphone ineens niet meer zo slim en worden je apparaten ineens niet meer geüpdatet. Je kunt niet langer appen en internetbankieren: je hebt geen idee meer waar precies die bui gaat vallen en je moet dagen wachten op de post. Zelfs de overheid gaat met DigiD steeds meer en vaker over op digitale communicatie. Je moet wel van heel goede huize komen wil je het nog aandurven om buiten het digitale domein te leven.

Internet of Things

Binnenkort wordt dat vermoedelijk nog lastiger. Hebben we het nu nog over twee of drie apparaten die met het internet verbonden moeten zijn, met de opkomst van Internet of Things worden dat er nog veel meer. Hoe lang duurt het nog voordat we alleen nog maar smart TV`s kunnen kopen? En wanneer doet de slimme koelkast zijn intrede? Thermostaten zijn al in toenemende mate verbonden met je smartphone, natuurlijk via de cloud. Om al die apparaten met elkaar te laten communiceren zul je een apparaat nodig hebben die daarin centraal staat. Waarschijnlijk je smartphone. En ja, dan zul je inderdaad gebruiksgegevens moeten delen.

SaaS

Een andere goede indicator van de opkomst van de cloud, is het enorm toenemende gebruik ervan bij bedrijven. Vaak zijn zij de voorlopers in technologische ontwikkelingen. Iets wat je ook zag bij het gebruik van Personal Computers. Voor hen is de cloud inmiddels al veel meer dan een online databank waar je gegevens kunt bewaren of uitwisselen. Door de opkomst en ontwikkeling van SaaS (Software as a Service) is het in toenemende mate mogelijk om software die je eerst nog voornamelijk offline op je computer gebruikte, te vervangen met flexibele online applicaties.

Licenties

De voordelen daarvan zijn ongekend. Het biedt mogelijkheden tot automatisering, je kunt overal vandaan inloggen op je werk en informatie delen en categoriseren was nog nooit zo makkelijk. Ook het verdienmodel ligt heel anders. Met SaaS betaal je via een licentie voor het gebruik van een applicatie. Ben je hem zat, dan zet je die gewoon weer stil. Dit levert veel meer flexibiliteit op en vaak ook een behoorlijke kostenbesparing. Zeker naarmate de vraag toeneemt en aanbieders de kosten behoorlijk kunnen terugschroeven.

On Demand

Hetzelfde model is natuurlijk ook mogelijk voor persoonlijke computers. Waarom zou je alle software nog kopen, als je die ook via een goedkope licentie kunt aanschaffen zolang je het wilt gebruiken? Een heel groot voordeel daarvan is dat je met al je devices hetzelfde programma kunt gebruiken. Denk maar aan Netflix. Bovendien kunnen updates automatisch worden uitgevoerd. Wat dat betreft is Microsoft 365 in de cloud een goed voorbeeld. Het heeft niet langer Word 2014, of Word 2015, maar 365. Dat geeft aan dat het geen verloopdatum heeft. Op het moment dat Microsoft een betere versie ontwikkelt, dan wordt deze automatisch geupdate. Niemand die nog naar de winkel hoeft om een nieuw product te kopen.

Cloudcomputers

Als het gaat om cloudcomputers voor privégebruik is er echter nog maar weinig serieus aanbod. Vrijwel alle computers die je kunt kopen maken nog steeds in de basis gebruik van een eigen harde schijf, met de mogelijkheid om daarvandaan bestanden te uploaden of te delen. De enige echte uitzondering is Google met Chromebook. Die draait op een licht besturingssysteem, Google Chrome, en heeft zelden een harde schijf van meer dan 64 GB. Bestanden sla je direct op in Google Drive. Heb je een programma nodig? Dan ga je net zoals bij je smartphone naar de App Store om hem te downloaden.

Niet de ideale vervanger

Het grote nadeel van Chromebook was tot kort dat er maar weinig goede apps beschikbaar waren die bruikbaar zijn met een veertien inch scherm. Google is dat echter aan het inhalen, met onder meer speciale versies van Word voor Chrome en steeds meer apps die je ook offline kunt gebruiken. Een ander groot voordeel is dat de aanschafprijs van Chromebooks behoorlijk lager is en dat door het lichte besturingsprogramma de accu ook een stuk langer meegaat. Daarmee is Chromebook echter nog niet de gedroomde vervanger van de PC. Hooguit een eerste aanzet daartoe.

Conclusie

Is het mogelijk om te functioneren zonder de cloud? Het antwoord daarop is voorlopig nog ja, maar dat termijn verloopt heel snel. De beweging richting de cloud is niet te stoppen en komt zowel van bedrijven als de techfabrikanten als van de overheid. Met de naderende komst van Internet of Things en cloudcomputers kun je jezelf maar beter voorbereiden op een toekomst waarbij je jouw gebruikersgegevens nog maar heel moeilijk voor jezelf kunt houden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie