Hoe moet je achter je computer zitten om lichamelijke klachten te voorkomen?

Redactie WINMAG Pro

Een goede zithouding achter de computer is van groot belang, zeker als je er lang achter elkaar achter zit. Dit om veelvoorkomende lichamelijke klachten te voorkomen die je concentratie en productiviteit negatief beïnvloeden. Hoe moet je achter je computer zitten om lichamelijke klachten te voorkomen?

 

Ergonomische stoel correct instellen

Alles begint bij de investering in een goede, comfortabele ergonomische bureaustoel die je kunt instellen op je lichaam. Als je deze instelt, dan moet hij ten eerste op een hoogte komen waarbij je met je voeten op de grond komt en je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Daarbij moeten je benen in een horizontale positie zijn en moet er ongeveer een vuistdikke ruimte tussen je knieholtes en de zitting moeten zijn. Mogelijk moet je hiervoor de zitting naar achteren verplaatsen. Aan de achterkant zit de rugsteun. Deze moet je onderrug goed ondersteunen tijdens het zitten. De hoofdsteun moet op de juiste positie staan om je achterhoofd te ondersteunen. Om de armsteunen op de juiste hoogte te zetten, leg je hand op je sleutelbeen en laat je je arm hangen. Zet vervolgens je armsteun zo dat hij de onderkant van je elleboog raakt. Doe dit aan beide kanten.

Bureau en apparatuur

Vervolgen is het zaak om je bureau zo in te stellen dat het bureaublad op dezelfde hoogte komt te staan als je armsteunen. Dan kunnen je polsen op het bureaublad rusten zonder dat je gebogen zit of je schouders omhoog duwt. Zorg dat je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Vervolgens is het belangrijk om je beeldscherm in de juiste positie te zetten. Dat is ten eerste op een armlengte afstand voor je, zodat je ogen niet te veel belast worden. Ook moet de bovenrand op ooghoogte staan, zodat je nek in een neutrale positie blijft. Plaats het toetsenbord en de muis dicht genoeg bij je zodat je ze comfortabel kunt bereiken zonder te ver naar voren te leunen. Geen verstelbaar bureau? Dan is het tijd om er een aan te schaffen. Je kunt ervoor naar de winkel, maar je kunt ook online een bureau kopen.

Aanvullende opmerkingen

Zorg ervoor dat je rug tegen de rugleuning van de stoel blijft leunen. Dat betekent dat je hem recht houdt en niet voorover buigt of juist naar achter gaat leunen. Voel je te weinig ondersteuning in de rug, gebruik dan een kussen hiervoor. Laat verder je schouders ontspannen hangen en probeer te vermijden dat je ze optrekt. Staat het bureau waar je achter zit het niet toe dat het blad op dezelfde hoogte als je armsteunen gezet kan worden? Je kunt een hoogteverschil compenseren door niet uit te gaan van de voeten plat op de grond, maar op een voetensteun. Het is wel belangrijk om te zorgen dat een van de twee mogelijk is om druk op je onderrug te verminderen.

Verder is het belangrijk om elke 30 tot 60 minuten even op te staan, je uit te rekken en een paar minuten rond te lopen om spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te stimuleren. Om te voorkomen dat je ogen problemen gaan geven in de loop van de dag, is het verstandig om regelmatig oogoefeningen te doen, waarbij je even een tijdje wegkijkt van je computer en focust op een object in de verte. Dat helpt om vermoeide ogen te voorkomen. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie