Hoe OLED en AMOLED voor een revolutie zorgen

Jordi Smit
Wat is het belangrijkste onderdeel van je smartphone? Waarschijnlijk valt daarover te discussiëren, maar op dit moment is het bij fabrikanten zonder meer het beeldscherm. Er voltrekt zich namelijk een revolutie die ons schermgebruik in de nabije toekomst drastisch gaat veranderen. Het heet AMOLED, het geeft licht, is organisch én buigbaar.

LED

AMOLED staat voor Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Daarmee is het een variant op LED, dat iedereen inmiddels wel kent. LED-verlichting is in ieder geval in Nederland de norm als het aankomt op lampen. Maar ook voor het gebruik in schermen wordt LED tegenwoordig standaard toegepast. Vooral vanwege de lange levensduur en natuurlijk vanwege het veel lagere stroomverbruik.

LCD

Bij een normaal LCD-scherm zijn er twee mogelijkheden waarin de verlichting is toegepast. Of je hebt LED's achter het scherm (direct LED), of aan de zijkanten (Edge LED). Je kunt je voorstellen dat verlichting aan de achterkant het beste resultaat geeft. Belangrijk in dit verhaal is om te weten dat een LCD-scherm bestaat uit kristallen die een lichtbron van buitenaf nodig hebben om zichtbaar te zijn. Gaat het lampje stuk, dan is je tv of computer niet meer bruikbaar.

OLED en AMOLED

Zowel OLED als AMOLED werken op een andere manier. Hierbij wordt gebruikgemaakt van organische materialen die zelf licht geven, zodra je er elektrische spanning op zet. Het verschil tussen de twee zit hem vooral in de precisie. AMOLED wordt voornamelijk voor telefoons gebruikt en kan nog preciezer dan OLED pixels aan of uitzetten.

Drie grote voordelen

Het voordeel van AMOLED ten opzichte van een LCD-scherm is groot, op eigen alle fronten. Ten eerste knallen de kleuren met AMOLED letterlijk van het scherm. De kwaliteit van het beeld is veel beter dan ooit met een LCD-scherm bereikt kan worden, omdat de pixels zelf licht geven. Het tweede grote voordeel is dat het scherm maar liefst de helft dunner is. Ongeveer één millimeter voor een AMOLED, ten opzichte van twee millimeter voor een LCD-scherm. Dat lijkt weinig, maar voor een telefoon is het veel. Voordeel nummer drie is dat AMOLED energiezuiniger is. Dat komt omdat alleen de gekleurde pixels licht hoeven te geven. Alle zwarte pixels staan gewoon uit en verbruiken daardoor geen stroom.

LEES OOK: OLED-displays: de toekomst van beeldschermen

Inbranden

Alleen vanwege deze drie punten zouden fabrikanten massaal over moeten stappen. Het probleem is wel dat de techniek nog redelijk jong is en zeker nog niet perfect. Een bekend nadeel van AMOLED is het zogenaamde 'inbranden'. Omdat de pixels zo fragiel en kwetsbaar zijn kunnen ze ook stuk gaan. Nu zul je dat bij één pixel niet zien, maar bij heel veel pixels natuurlijk wel.

Opvouwbare telefoons door AMOLED

Toch is er nu een enorme versnelling aan de gang om OLED toe te passen. En dan niet bij normale smartphones, maar voor buigbare smartphones. Omdat de pixels zelf licht geven en het materiaal organisch is, kun je het scherm namelijk ook buigen. Hierdoor is het zelfs mogelijk om het scherm dubbel te vouwen, waardoor een opvouwbare smartphone ontstaat. Het grootste voordeel van deze techniek is dat je de schermgrootte van een smartphone vrijwel kunt verdubbelen, zodat hij bijna dezelfde grootte krijgt als een tablet. En dat is zonder meer een revolutie te noemen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi